6 Mayıs 2010 Perşembe

Jules Verne'in bu kitabını biliyormuydunuz

Meğer Jules Verne Osmanlı döneminde geçen bir roman yazmış. Bilenler biliyordur tabii, ama ben yeni duydum.

Jules Verne bu romanını 1883'te yazmış. İki cilt olarak İthaki yayınlarından 3. baskısı 2008'de çıkmış. Annem benim çok seveceğimi düşünerek ikisini de bana almış ve hediye etti. Okumaya yeni başladım, bitirdiğim zaman detaylı olarak anlatırım.  Şimdilik sadece arka kapaktaki yazıları aktarıcam.

Osmanlılar dönemiyle ilgili okuduğum başka harika bir kitap için buraya tıklayın.

"Bir Ramazan günü bir Hollandalı, uşağıyla birlikte İstanbul'a gelir. Burada, dostu tütün tüccarı Keraban Ağa ile buluşur, onun Üsküdar'daki konağına yemeğe gideceklerdir. Tam da o gün, Boğaz'dan karşıya geçiş için yeni bir vergi konur ama Keraban Ağa'nın bu vergiyi ödemeye hiç niyeti yoktur. On paralık vergiyi ödememekte karalı olan Keraban Ağa'nın bu inadı, kendisine yüzlerce altına mal olacak ve ilginç bir Karadeniz yolculuğunu başlatır...
Jules Verne, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu, Türkler ve Karadeniz'le ilgili düşüncelerini serpiştirdiği bu romanında "Osmanlıların en inatçısını" anlatıyor.

Hazır lafı açılmışken Jules Verne'in hayatına kısa bir bakış atalım.

1828'de Fransa'da doğdu. Denizcilik geleneği olan bir ailenin çocuğuydu ve bu durum onun yazın hayatını derinden etkiledi. Küçük bir çocukken gemilerde tayfalık yapmak için evden kaçtı ama yakalanıp ailesine tesli edildi.

1847'de hukuk öğrenimini görmesi için Paris'e gönderildi. Ancak Paris'teyken tiyatroya ilgisi derinleşti.

1850'lerin sonlarında ilk oyunu yayımlandı. babası, hukuk öğrenimini bıraktığını duyduğunda aralarında büyük bir tartışma çıktı ve harcamaları için gönderilen para kesildi. Bu durum Jules Verne'i öykülerini satarak para kazanamaya zorladı.

Paris'in kütüphanelerinde jeoloji, mühendislik ve astronomi okunarak geçirilen uzun saatlerden sonra, Jules Verne ilk kitabı Balonla Beş Hafta'yı yayımladı. Bu romanı, Dünya'nın Merkezine Seyahat, Dünya'dan Ay'a ve Denizler Altında 20.000 Fersah gibi romanlar izledi.

Romanlarının büyük beğeni toplaması Jules Verne'i zengin bir adam yaptı.

1876'da büyük bir yat aldı ve Avrupa'nın çevresini yatıyla dolaştı.

4 yorum:

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Ben de ilk kez 5 sene önce bir sunay Akın gösterisinde haberdar olmuştum Keraban Ağa'dan :)Tabii hemen kitabı alıp okumuştum :)

Sinem Ergun dedi ki...

Nasıl buldun, beğendin mi?

Abra_ dedi ki...

Harika bir kitaptır.

Nihan dedi ki...

Jules Verne söz konusuysa akan sular durur bende.romanları çok iyi hatta ilk olarak büyükler için yazmış ama çocuklar da ilgi gösterince yayıncılar durmamış:)ama asıl önemlisi bilimi,mühendisliği,gök bilimlerini romanlarında kullanmış olması.demekki uzun kütüphane saatleri işe yaramış.sevgiler.