4 Mayıs 2010 Salı

Hayranıyım Ya Sen Köşesi (2) - Kate Winslet

Köşemin ikinci konuğunu Kate Winslet olarak belirledim. Ona niye hayranım, çünkü çok doğal, canlandırdığı her rol çok gerçekçi duruyor, sanki hiç zorlanmadan her karaktere bürünebiliyor. Çok güzel bir kadın değil bence ama aynı Julia Roberts gibi canlı bir gülümsemesi var ve bu da onun İngiliz kanından gelen soğukluğunu kırıyor sanki ve onu çekici bir hale getiriyor.
Röportajlarında kendisine seksi denildiği zaman bunu komik bulduğunu ve güzellik için estetik ameliyat veya botox yaptırmaya kesinlikle karşı olduğunu söylüyor. Oyunculukta, gerçekçi ve dürüst olmak gerektiğini savunup, estetik güzelliğin  oyunucuları fantazi bir dünyanın fantazi kişileri yapacağını belirtiyor.
Kendini göstermeyi çok sevdiğini, bundan hiç utanmadığını ve kendini herşekilde ortaya koymaya inanmış bir aktris olduğunu söylüyor.

Gerçektende bakıldığında çok cesur sahnelerin olduğu daha doğrusu çıplaklığın doğal olduğu anların çokça sahnelerinde hiç pornografik bir çağrışım veya etki yaratmadan oyunculuğunu ortaya koyabiliyor.
Özellikle The Reader filminde neredeyse filmin yarısında çıplak rol almıştı.

Biraz kişisel hayatı ile ilgili bilgi verip filmlerinden bahsedelim.

* 1975 İngiltere doğumlu,

* İki kez evlenmiş ve her evliliğinden birer çocuğu var. En son eşi Sam Mendes ile geçen ay boşanmışlar.

* Annesi barmen babasıda havuz müteahhiti ve iki kız kardeşi de oyunculuk yapıyorlar,

* 11 yaşından itibaren tiyatro eğitimi almış.

* Kariyerinde zaman zaman radikal kararlar almış, örneğin Titanik filminden sonra daha çok bağımsız ve düşük bütçeli filmlerde oynamayı tercih ettiği için,  Anna and the King ve Shakespeare in Love gibi filmlerdeki başrol tekliflerini reddederek, aynı dönemde Holy Smoke ve Hideous Kinky gibi bağımsız filmlerde oynamayı tercih etmiş. Ayrıca Yüzüklerin Efenisi İki Kule'de Eowyn rolünü de red etmiş.

* Christmas Carol adlı animasyon filminde seslendirme yapan Kate Winslet, bu film için yazılan What If adlı şarkıyı söylemiş, single albüm çıkarmış, Grammy ödülü kazanmış.

* 37 ödülü ve 58 adaylığı var.

Filmlerine gelince önce seyrettiklerimden bahsedelim.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Yönetmen: Michael Gondry
Yıl: 2004
Oyuncular: Kate Winslet, Jim Carrey
Tür: Romantik, dram (bilimkurgu)

Hepimizin aklına gelmiş bir fikirden yola çıkıyor film. Unutmak istediğimiz kişileri beynimizden silen bir doktor olsa, nasıl olurdu?
Sonradan pişmanmı olurduk, elbette kötü anılarımız olmuştur ama ya iyiler ne olacak, onlar da beraber silinecekler. Peki ya hala sevdiğiniz bir insan sizi hafızasından silerse ne hissedersiniz.

İşte bu konu komedi, gerilim olarak harika bir şekilde işlenmiş filmde. Kate Winslet'in oyunculuğu yine tavanda. Jim Carrey acayip mimikler yapmıyor, epey eğlenceli ve sonuna kadar da zevkle izleyebilirsiniz.




The Reader

Yönetmen: Stephen Daldry
Yıl: 2009
Oyuncular: Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross


Yahudi Soykırımına değişik bir noktadan yaklaşan bir film. İkinci dünya savaşı sonrasında Almanyada, bir aşk hikayesi ile başlıyor, 15 yaşındaki Michael 30 lu yaşlarında bir kadına Hanna'ya aşık olur. Birkaç ay sonra Hanna evini işini bırakır ve kayıplara karışır. Michael yıllar sonra hukuk okurken bir davayı seyretmeye gider. duruşma esnasında II. Dünya Savaşı sırasında bir toplama kampında 300 Yahudi kadının bir kilisede yanarak ölmesine izin vermekten yargılanan ve 8 yıldır ortaya çıkmayan Hanna'yı görür.

Kate Winslet bu filmdki oyunculuğuyla Oscar, Altın Küre, SAG ve Bafta ödüllerini aldı. Konu olarak birden yön değiştiren film, soykırıma sebep ve yardımcı olan binlerce kişinin nasıl suçlu olduğunu da gösteriyor. Hiçbir sahne yeralmasada mahkemedeki birkaç soru ile olayların izleyen herkesin zihninde canlanmasına yeterli oluyor. Etkileyici bir film, tavsiye olunur.

Revolutionary Road

Yönetmen: Sam Mendes (Kate Winslet'in eşi)
Yıl: 2008
Oyuncular: Kate Winslet, Leonardo di Caprio

Bu filmle ilgili daha önceki yazımı okumak isterseniz buraya tıklayın.







The Life of David Gale

Yönetmen: Alan Parker
Yıl: 2003
Oyuncular: Kevin Spacey, Kate Winslet

David Gale üniversitede felsefe bölümünde hocadır ve ölüm cezasına karşı grubun üyesidir. Birgün yakın arkadaşının ölümünden sorumlu tutulur ve ölüm cezasına çarptırılır. Hikayesini yazması için gazeteci Blom'la (Kate Winslet) anlaşır fakat zaman içinde Bloom onun suçsuz olduğuna dair bilgiler almay başlar.

Bu filmin anafikri olaylar herzaman göründüğü gibi değildir, ve birilerini haksız yere yargılayanlar birgün gerçeği öğrendiklerinde iş işten çoktan geçmiş olacaktır. Herşeyden öte ölüm cezası yargıda yer almalı mıdır, çünkü bazı davalar şüphe aşamasında öteye geçmeyebilir, kanıtlanması zor ama suçludur hükmü verilen bu tür davalar haksız yere cezalandırılmış olabilir.


Quills

Yönetmen: Phillip Kaufman
Yıl: 2000
Oyuncular: Geofry Rush, Kate Winslet

18. yy da Marquis de Sade'ın akıl hastanesindeki günleri anlatılıyor. Müstehcen ve erotik yazılarını yazmaaı oradada devam eden Marquis çamaşırcı ile yazılarını bastırmaya devam eder. Tüm kısıtlamalara rağmen yazmayı bırakmaz ve en son kanıyla aynalar üzerine yazılarını yazar.
Gerçek bir yaşam öyküsünün yansıtıldığı film gerçekten güzel ve seyretmeye değer.





Titanic

Yönetmen: James Cameron
Yıl: 1997
Oyuncular: Kate Winslet, Leonardo di Caprio
11 dalda Oscar ödülünün sahibi

Fazla birşey söylemeye gerek yok herhalde, bildiğimiz bir hikaye, büyük prodüksiyon ve bir aşk hikayesi.









The Holiday

Yönetmen: Nancy Meyers
Yıl: 2006
Oyuncular: Cameron Diaz, Kate Winslet,Jude Law, Jack Black

Eğlenceli, hoş vakit geçirmek için, kafa yormayan bir film. Böyle filmlere zaman zaman ihtiyaç duyuluyor gerçekten:)

Iris (Kate Winslet), İngiltere'de yaşayan bir gazetecidir ve iş arkadaşı Jasper (Rufus Sewell) için yıllardır karşılıksız bir aşk beslemektedir. Çalıştıkları işyerinin yılbaşı partisinde aniden Jasper'ın başka bir iş arkadaşıyla nişanlanacağı haberi Iris'i çok etkiler. Bu sırada, Amerika'da yaşayan ve film fragmanları hazırlayan Amanda (Cameron Diaz), erkek arkadaşının onu aldatması üzerine onu terkeder ve yaşadığı yoğun tempodan uzaklaşmak ister. İnternette tatil yerleri ararken, evleri herhangi biriyle bir süreliğine karşılıklı değiştiştirmeyi sağlayan bir site bulur. Amanda, İngiltere'deki Iris'in evi için onunla iletişime geçer ve karşılıklı olarak evleri yılbaşına kadar değiştirme kararı alırlar

10 yorum:

Barakuda dedi ki...

david gale-henry gale..? fazla mı lost izlediniz ne bu aralar :)

ayrıca sam mendes ile de ayrıldığını duymuştum yakın zamanda..

şu the reader da brothers'la beraber son zamanlarda gördüğün en harika afişlere sahip..

Sinem Ergun dedi ki...

hahahah, henry gale süper yazmışım, gerçekten lost'un şu bize yaptığına bak,

boşanmışlar mı, hayırlı olsun ne diyelim, yazıyı düzeltelim bari:)

Teşekkürler mesaj için

Adsız dedi ki...

Kate Winslet gerçekten iyi bir oyuncu ve bence güzel de bir oyuncu.
Hatta Titanic ten sonra ''Kate,Kate'' diye ortalıkta dolaşıyordum.O derece hayrandım o zamanlar.......:))))

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Sevgili Sinem,Kate Winslet benim de sevdiğim ve beğendiğim bir oyuncu. TRT 2 de çok genç olduğu dönemde ( belki 15-16 yaş)çekilmiş bir İngiliz filmine denk gelmiştim.O yaştaki performansı bile alkışa değerdi.

Güzel bilgilerin için teşekürler !

Sevgilerle.

Biblio dedi ki...

Kadın gerçekten çok hoş, özellikle Eternal Sunshine of The Spotless Mind'da olduğu kadar hiç bir filminde güzel görünmemişti bana göre.

Kate Winslett'ın tüm filmleri arşivimde ama özellikle Hideous Kinky, nefis bir film, altyazısını bulur bulmaz izlemeyi düşünüyorum.

Bero dedi ki...

Bu filmlerin birçoğunu izlemişim, sanırım ben de hayranıymışım ama farkında degilmişim :)

Sinem Ergun dedi ki...

Gök-Türk, eternal sunshine'da ki rolündede değişik saçları ve sempatik tavırlarıyla çok tatlı, seyretmediysen tavisye ederim tabi hala hoşuna gidiyorsa:))

Çoban Yıldızı, teşekkür ederim. iki tane dizisi varmış, Dark Season ve Get Back adında, oyaşta birde Heavenly Creatures diye bir filmi var, kimbilir hangisiydi seyrettiğin:) ama gerçekten iyi bir oyuncu, hüzünlü bakışları var, her role uyuyor bence

Sinem Ergun dedi ki...

Biblio, Hideous Kinky'i bende fark ettim, seyretmek gerekiyor, bağımsız filmlerden, bu film için birçok başrolü redetmiş Kate, altyazısı yok muyumuş,
Eternal'daki saçlarınında hepsi güzeldi yeşili bile:))

Bero, seni gizli hayran seni, en sonunda açıkladın işte:))

NiLaY dedi ki...

sanatın her dalıyla dolu bu güzel blog için sizi te brik ederim :) sevgiler..

Sinem Ergun dedi ki...

Nilay, çok teşekkür ederim, mesajınla beni çok mutlu ettin:)