28 Kasım 2011 Pazartesi

Annelerle Sohbetler (Bölüm 7)

    
     Yepyeni bir röportajımız daha var.Sevgili arkadaşım Zeynep ve biricik oğluşu Emre hakkında yaptık. Zeynep ile bir bloggerlar aktivitesinde tanıştık, o kadar neşeli ve pozitif biri ki sanki yıllardır tanışıyormuşuz hissi vermişti bana. ZeyneplePratik Lezzetler bloğunda da göreceğiniz gibi çok sevgi dolu, yumuşacık ve samimidir Zeynep. Yemek tarifleri ile birlikte yaşadıklarını da paylaştığı bloğu rengarenk ve çok öğretici. Kendisine röportajımız için çok çok teşekkür ediyorum.

·       Kaç yaşında anne oldun ve çocuğun şuan kaç yaşında? 
27 yaşımda anne oldum. Oğlum Emre şu an 5 yaşında.

·       Çalışan bir anne misin yoksa kendin mi büyütüyorsun? 
Hep hayalimdi yavrumu kendim büyütmek. Hamileliğimin sonlarına doğru işten ayrılmaya karar verdim ve 5 senedir oğlumun tadını çıkarıyorum:)

·       Erkeklerin askerlik anıları kadınların doğum anıları anlat anlat bitmez, senin doğum hikayen nasıldı? 
Ben yapım gereği çok heyecanlı bir insanım. Doğum haneye giderken korkudan tansiyonum tavan yapmıştı, Neredeyse kalp krizi geçirmek üzereymişim…Doktorlar apar topar uyuttular beni:) Uyandığım zaman ilk görüşte aşkın var olduğuna o an inandım:) Benim için eşsiz bir duyguydu…

·       Bazı anneler doğumdan önce birçok araştırma yapıyoruz, senin başvuru kaynakların nelerdi, dergiler, internet siteleri vs. 
Ben çok fazla kitap okudum ve internetten de araştırma yaptım. En çok sevdiğim, hatta her satırını ezberlediğim  “Bebeğinizi beklerken sizi neler bekler” adlı kitaptı. Kesinlikle bana kılavuz oldu diyebilirim.
Bütün anne adaylarına tavsiye edebilirim.


·       Bebek alışverişinde yeni anne adaylarına neler tavsiye edersin? 
Sık sık bez değiştirileceği için altı kolaylıkla açılabilen ve kullanımı çok kolay çıt çıtlı tulumları tavsiye ederim.Anne ve bebek için büyük kolaylık oluyor:)

·       Emzik kullandınız mı bu konudaki yaklaşımın ne oldu? 
Emre ilk 7 ay emzik kullandı ve kendi isteği ile de bıraktı. Ben emzik kullanılmasına bir süreliğine karşı değilim aslında. Anne ve bebek için birbirlerine alışma sürecinde kurtarıcı olabiliyor diye düşünüyorum. 

·       Uykuya geçiş yöntemleriniz neler oldu, bu konuda tavsiyelerin olurmu? 
Maalesef Emre uykuyu çok seven bir çocuk değil. Uyku zamanı geldiğinde hırçınlaşıyor biraz. Yatağa giriş sürecimiz sıkıntılı,sonrası çok keyifli oluyor aslında. Önce ben bir tane masal anlatıyorum. Sonra Emre bir tane masal anlatıyor. Birazcık öpüşüp koklaştıktan sonra da mışıl mışıl uyuyor.
Masallar hem sakinleşmesi hem de motor gelişimi için oldukça faydalı oluyor.

·       Çocukların yemek seçmesi her annenin sıkıntı yaşadığı bir konudur, sizin çocuğunuzun yemediği yiyecekler var mı, bunları yedirmede başarılı olduğun cin fikirler varmı? 
Sebzeden hiç ama hiç hoşlanmıyor. Ben de sebzeleri muffin ve poğaçalarda kullanarak yediriyorum. Farkında bile olmadan bayıla bayıla tüketiyor inanın:)

·       Hazır yoğurt mu ev yapımı mı? 
Gönlüm ev yapımı yoğurttan ama maalesef hazır yoğurt tüketiyoruz.

·       Yuvaya başlama yaşı olarak ne düşünüyorsun, niçin? 
Ben 4-5 yaşından önce (eğer anne çalışmıyor ise vs. mecburiyet yoksa  yani) çocukların evde büyümesinden yanayım. Bu yaşlarda çocukların anneye daha çok ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum.


·       Bebekken nesnelere verdiği komik isimler var mıydı? 
Oldukça fazlaydı:) ilk aklıma gelen mesela çikolataya uzun bir süre kototo dedi.Biz bile bir ara çikolata demeyi unutmuştuk.

·       2 yaşından itibaren çocuklar her şey hakkında tutturmaya başlıyorlar, bu konudaki tavrın ne oldu, en çok kimin dediği oluyor, çoğu şeye evet demek şımarıklığa yol açar mı? 
Evet maalesef çok sıkıntılı bir süreç bu. Bizim hala ara ara devam etmekte. Kesinlikle inatlaşmamaya çalışıyorum. Dikkatini başka yöne çekmeye çalışıyorum. Hayır dediğim bir konuda yanlışlıkla tutarsız davranırsam ipin ucu kaçıyor maalesef ve O kazanıyor. Mümkün olduğu kadar kararlı tavrımı korumaya çalışıyorum:) Yeni nesil çocuklar kesinlikle çok zeki ve ne istediklerini biliyorlar.
Mantıklı şeylere evet denilmesi bana göre şımarıklığa yol açmaz:)


·       Şeker ve çikolata yemesi konusunda hassasiyetin var mı kaç yaşında yemeli? 
Şekerle pek arası yok. Çikolata konusunda da bitter çikolata seviyor:) Benim bayıla bayıla yediğim bir şeyi çocuğuma yedirmemek pek adil gelmiyor bana:)  Bu konuda şanslıyım aslında .Çok aburcubura düşkün bir çocuk değil. Her şey dozunda diyebilirim:)
  
·       Hatırladıkça çok güldüğünüz bir anınız var mı?

2,5 yaşında iken bir gün odasından çıkıp çıkıp mutfağa gidiyor.Çok hızlı ve mutlu bir gülümsemeyle de çıkıyor.
Sessizce takip ettim tabi:) Kesme şeker kavanozunu keşfetmiş. İçine de bir yemek kaşığı sokmuş. Çok seri bir şekilde önce kaşığı yalıyor, kaşık iyice ıslandıktan sonra kavanozun içine daldırıp karıştırıyor:) kaşığa yapışan şekerleri yalayıp yalayıp mutlu mutlu odasına kaçıyor:) Anne yüreği tabi:) Birkaç tur atmasına izin verdikten sonra kavanozun yerini değiştirmek zorunda kaldım. Hazine bulmuş o keyifli hali gözümün önünden hiç ama hiç gitmiyor:)

·       Şimdiden ona bir meslek yakıştırıyor musun, hatta istemeden yönlendiriyor musun? 
Hiç düşünmedim inanın. Mutlu olacağı, seveceği bir işi yapmasını gönülden isterim.

·       Ona en çok aldığınız oyuncak nedir? 
Araba:)

·       Gelişimi ve eğitimi için diğer annelere önereceğin oyuncak veya çocuk kitapları varmı? 
Ben yaşına göre oyuncakları tercih ediyorum. Puzzle ,lego,sesli ve müzikli kitapları özellikle tavsiye ederim. Son zamanlarda ise en çok içinde nokta birleştirme, fark bulma vs. eğitici kitapları çok fazla alıyoruz. Hem beraber de sıkılmadan oynayabiliyoruz.

·       Kaç yaşından itibaren televizyon izlemesine izin verdiniz, hangi programları 
Emre tv izlemeye 2 yaşından sonra başladı . Yaşına uygun çizgi filmler izliyor.Çaktırmadan ben seçiyorum tabi:) En çok Mickey Mouse’u ve Tamirci Bob’u seviyor:) Dizi, haber vs. kesinlikle seyretmesine izin vermiyorum.


·       Bilgisayar oyunları veya cep telefonu oyunları oynamasına izin veriyor musunuz? 
Cep telefonu oyunlarını henüz keşfetmedi:)  Kuzeninde gördüğünden beri play station oynamak istiyor son dönemlerde. Kesinlikle izin yok tabi:)

·       Sportif faaliyetler konusunda çocuğunuzu nasıl yönlendiriyorsunuz, sence ülkemizde çocuklar için yeteri kadar spor yapma mekanı va rmı?

Ben özellikle spora yönelmesini çok istiyorum. Basketbolu çok sevdiğim için özellikle basketbola teşfik ediyorum:) Ülkemizde maalesef spor yapma mekanı büyükler için de çocuklar için de oldukça kısıtlı. Millet olarak da spor kültürümüz aslında çok gelişmiş değil. Daha çok futbol merakımız var. 
Sahil yolunda onlarca kez yürüyüş yapmaya çıkıp, mangal dumanından zehirlenmeden kendimizi eve zor atmışlığımız var:)  Koşu parkurunda çekyata uzanan değil, yürüyüş yapan insanlar görmek inanın çok isterdim:) 

·       Sanat dallarını sevdirme ve uygulama konusundaki yaklaşımın neler? Bu konuda diğer annelere neler önerirsin?

Müzik, dans, resim, tiyatro vs. neye yönelirse desteklerim onu. Henüz çok yolun başındayız. Bu yaşlarda her şeyi merak ediyorlar. Bazen davul çalacağını söylüyor, bazen ressam olacağını,10 dakika sonra da kovboy olmaya karar veriyor:) Bu yüzden yönlendirme de yapamıyorum. Seyirciyim sadece:) Şu an önerebileceğim tek şey çocuklarını çok iyi gözlemlemeleri ve sevdikleri şeyleri yapma konusunda sürekli desteklemeleri.

·       Bir çocuk mu çok çocuk mu?

Kardeşlerine çok bağlı biri olarak ben asla tek çocuk demem, diyemem:)  Kardeş sevgisi de eşsiz duygulardan biri bence:) Tek çocuk olmak asla ama asla istemezdim. Emre’nin bir kardeşi olmasını çok istiyoruz.



1 yorum:

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

Sinemcimm,güzel sözlerin için çok teşekkür ederim:)Samimiyetimle söylüyorum ki duygularımız karşılıklı:) Bu keyifli röportaj için asıl ben çok çok teşekkür ederim.Öpüyorum canım