9 Nisan 2012 Pazartesi

J.Edgar (2011)

Yönetmen: Clint Eastwood
Oyuncular: Leonardo di Caprio, Naomi Watts,
İmdb Puanı:6,9

Afferin Leonardo! diyerek başlayacağım.
Biyografi türündeki bu filmde gençliğinden ölümüne kadar J. Edgar'ı kendisi mükemmel canlandırdığı için.
Aksanından, vurgularına, konuşma tarzından jestlerine ve yaşlılığındaki fiziksel hareketlerine kadar müthiş bir karakter oyunucusu olduğunu birkez daha gösteriyor. (The Aviator'da Howard Huges'u da çok iyi canlandırmıştı örneğin)




J.Edgar Hoover, FBI'ın kurucusu ve 48 yıl boyunca başkanlığını yapmış biri. Suçlu araştırmalarında bilimsel yöntemlerin kullanılmasını sağlamış ve dünyanın en büyük parmak izi kataloğunu oluşturmuş. Eğitimli ve donanımlı personel seçerek ve onları eğiterek FBI'nın başarısını ve saygınlığını arttırmış.

J. Edgar enteresan bir adam. Kendini işine adamış, antisosyal sayılabilecek bir hayata sahip, annesine düşkün, görünüşe ve kılık kıyafete çok önem veren biri.
Hırslı bir lider, egosu çok yüksek ve kendini olduğundan fazla göstermeyi seven biri. Ekibin başarılarını dışarıya hep kendi kişisel başarısı olarak lanse etmekte.

1895 doğumlu ve 1924'ten 1972 yılına kadar FBI başkanlığı yaptığı dönemde 8 kere Amerikan Başkanı değişmiş. Hiçbiri onu bu görevden almak istememiş (!)
J. Edgar'ın önemli kişiler hakkında sahip olduğu bilgileri sakladığı "Özel Dosyaları" var olduğu bilinmekte ve fakat ölümünden sonra bile bu dosyaları bulan olmamış.

J.Edgar 30'lu yıllarda Amerika'nın başına musallat gangsterlerle mücadelede büyük başarılar elde etmiş hatta ençok ün yapan banka soyguncusu John Dillinger'ı bile ekibine yakalatmıştır. Hatta bu konu "Public Enemies" filminde ele alınmıştır.

Kişisel Notlarım:

Bu filmle ilgili "çok ağır bir film" şeklinde yorumları sıkça duyabilirsiniz. Ben biyografi türündeki filmleri gerçek bir insanın ve bir dönemin hikayesini anlattığı için çok severim. Kurmacası az ve bir insanın duygu ve davranış gelişimini gösterdiği ve ne tür hayatlar yaşandığını görebildiğim için ilgimi çeker.

Eğer bir kişinin hayatı film oluyorsa zaten o kişi pek çok kişiye birşeyler verebilecek bir hayat yaşamış demektir.

J. Edgar filminde de bir başarı hırsı anlatılıyor aslında. Başarı için feda edilenler, yapılan yanlışlar, insanın psikolojik yapısı ve hırsın sonunun olmadığı gösteriliyor.
Biyografik filmler çok hızlı konu gelişimi olan veya aksiyon içeren filmler olmayabilir ve ama benim için yavaş yavaş insanın değişimini izlemek çok öğretici ve düşündürücü oluyor.
Amerika'nın bu dönemiyle ilgili bilgi sahibi olmak, FBI'ın bugünkü hale nasıl geldiğini görmek ve ünlü bir yöneticinin halk ve politikacılar karşısındaki mücadelesini izlemek isterseniz tavsiye ederim. Ayrıca Leonardo di Caprio'nun oyunculuğu, makyaj uzmanlığı da yeteri kadar bir sebep:)

1 yorum:

Berna dedi ki...

Ben de severim sinemada biyografik öyküleri.

Bu arada sana da bravo Sinem! 2 küçük çocuğu olan bir anne olarak film izleyebiliyor olman takdire şayan :))))