25 Haziran 2014 Çarşamba

Kış Uykusu - Nuri Bilge Ceylan


Kış Uykusu 2014

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Oyuncular: Haluk Bilginer, Demet Akbağ,  Melisa Sözen
 

2014 Cannes Film Festivali'nde büyük ödül Altın Palmiye'yi kazanarak 1982 yapımı Yol'un ardından bu ödülü kazanan 2. Türkiye yapımı film olmasına karşın maalesef kültür sanata yüzünü pek dönmeyen medyamızda yeterince yer bulmayan film hernekadar Haziran ayında vizyona girmiş olsa da Temmuz ayı içinde mutlaka  seyretmenizi tavsiye ederim.

 

Nuri Bilge Ceylan fotoğraf sanatı birikiminden gelen estetiği kullandığı filmlerine bir yenisine daha eklerken izleyiciye bu sefer bir roman okuyormuş hissiyatını geçiren diyaloglarla eşsiz bir edebiyat-sinema ilişkisi sunuyor.

Yine insana dair ve fazlasıyla hümanist yaklaşımını ortaya koyarken kendisiyle yüzleşmekte bırakılan tüm karakterler aslında toplum içinde hepimizin yanı başında bulunan karakterlerden başkası değiller.

Rahatlıkla içselleştirebileceğiniz bu öyküde kendinizden veya bir yakınınızdan mutlaka bir parça bulacaksınız.


Abi– kardeş, karı-koca, aydın kesim– taşra halkı, - baba-oğul gibi ilişkileri samimiyetle ve tüm gerçekliğiyle irdeleyen filmde itiraflar, söylenmemesi gerekenler -ve belki de söylenmesi gerekenler, tüm çıplaklığıyla izleyici önüne sürülüyor.

İzleyiciye dikizci konumunda, karakterlerin sanki yanı başındaymış gibi geçirilen his, sinemanın eşsiz büyüsünü bir kez daha mutluluk verici şekilde yaşamasına olanak sağlıyor.


Tekrar tekrar izlenmesi gereken bu gurur kaynağı filmimizi eşinizle veya dostunuzla izledikten sonra üzerinde tartışma isteğiniz uyanacağı muhakkak.


Kısaca öyküden de bahsedelim:

 

Artık emekliye ayrılmış ve emeklilik günlerini geçirmek üzere Orta Anadolu'nun küçük bir şehrine taşınan ve burada bir otelde çalışmaya başlamış eski bir oyuncu olan Aydın'ın (Haluk Bilginer), eşi (Melisa Sözen) ve kardeşi (Demet Akbağ) ile sorunlu ilişkisini anlatılıyor. Çekimlerinin önemli bir kısmı Kapadokya bölgesinde yapıldı.



 

3 yorum:

Yemekbahane dedi ki...

Simen tam bir sinema eleştirmeni ifadesi ile yazılmış bu yazıyı hakikaten acaba bir yerden alıntı mı diye okudum. ama kalemine sağlık ne diyim, sen oldun..

Engin Ergin dedi ki...

Filme karşı ilgi uyandıran bir yazı olmuş... Filmi merak ediyorum ve bunda Haluk Bilginer'in rolü de epey büyük. Mutlu günler dilerim.

BAYKUŞ GÖZÜYLE... dedi ki...

Filme hayran oldum ben o kadar diyorum:)
Bu arada güzel bir yazı, teşekkürler...