6 Haziran 2010 Pazar

Yaşamaya Değer - Le Hérrison

Bu hafta vizyona giren "Yaşamaya Değer" bir Fransız filmi. Tamamiyle insan davranışlarını, ilişkilerini ve yaşam biçimlerini anlatan harika bir senaryosu var.

Film bittiğinde bana biraz Amelie'yi anımsattı, tabi çok farklılıkları var ama "hayatta bazı kişiler sanki sihirlidir, insanlara umut ve yaşama sevinci verir" felsefesi ortak noktası olabilir.

Avrupa sineması insan doğasını çok gerçekçi anlatıyor bence. Çok etkileyici ve hayatı tam yansıtan senaryolar, replikler ve davranışlar filme dönüştürülüyor.

Amerikan filmleriyle dolu sinema salonlarında arada böyle güzel Avrupa yapımı filmlerin kaçırılmaması gerekir bence.

Amerikan filmlerinin çoğu fantastik ve aksiyon ihtiyacımıza hizmet verirken, abartılı ve doğal olmayan sahneler, inandırıcılıktan uzak diyaloglar ve tavırlarla dolu.

Avrupa sineması diye ayırım yaptım ama illa Avrupa'da olması gerekmiyor mesela Arjantin yapımı olan "El Secreto de Sus Ojos" "Gözlerindeki Sır" seyreden herkesin hayran kaldığı bir film. Çünkü çok insancaydı.
Bir başka aklıma gelen film ise Lars von Trier'in Dogville filmi, ayrıca İl Postino.

Yani söylemek istediğim dramatik yönü ağır basan, gerçeğe yakın, psikolojik yaklaşımları olan ve insan doğasını olduğu gibi ortaya koyan filmler Avrupa sinemasının özelliği.

Filmin konusu özetle şöyle,
11 yaşında çok zeki bir kız olan Paloma'nın gözünden bir apartmanda yaşayan insanları tanıyoruz. Paloma'nın deyişiyle "zenginlerin oturduğu" apartmanda bir de bina görevlisi olan ellilerinde yalnız bir kadın yaşamaktadır.

Paloma 12. yaşgününde intihar etmeyi planlamaktadır. Ve o güne kadar içinde bulunduğu ortamla ilgili bir film çekmek için babasının eski kamerasını kullanacaktır. O, ölümü çok sıradan olarak düşünmekte ve ne zaman ölürsen öl o sırada ne yaptığının önemi olduğuna inanmaktadır. Kendisi de ölümüyle, çekeceği filmi eşleştirmektdir.

Yıllardır antidepresan kullanan bir annesi, bencil ve herşeyi dert eden bir ablası, ve politikacı bir babası vardır.
Paloma çekimlerine başlar, apartman sorumlusunu da böylece tanımaya başlarız, bakımsız, içine kapanık, işleri haricinde sadece kitap okuyan ve aslında çok entelüktüel bir altyapıya sahip bir kadındır.

Birgün apartmana taşınan Japon asıllı Bay Ozu hem Paloma'nın hemde görevlinin hayatında sihirli dokunuşlar yaratacaktır.

Filmde ön plana çıkan birkaç nokta

Anna Karenina romanı
Paloma'nın annesinin çiçeklerle düzenli olarak konuşması
Paloma'nın odasının duvarına çizdiği mükemmel kutu kutu resim kolajı.
Japon ev sahibinin misafirine terlik sunması ve bunun ilginçliğinin ön plana çıkarılması:)
Paloma'nın 11 yaşında olmasına rağmen insanlar hakkındaki muazzam tahlilleri


Filmin Künyesi

Yönetmen:Mona Achache
Oyuncular: Josiane Balasko, Garance Le Guillermic , Togo Igawa, Anne Brochet, Ariane Ascaride, Wladimir Yordanoff, Sarah Lepicard
Dil: Fransızca, Japonca
Tür: Komedi, dram, duygusal

7 yorum:

Bero dedi ki...

BU filme gitme hedefi koydum kendime Sinem.Bence çok beğeneceğim, saol paylaşım için

ena dedi ki...

Konusuna bakılırsa Muriel Barbery'nin Kirpinin Zarafeti filminde uyarlanmış. Kitap çok ilgimi çekmişti,filmi de merak ettim.
http://bit.ly/9cXGYk kitabın linki de budur:)

Sinem Ergun dedi ki...

ena, evet ta kendisi:) bende bir kitap uyarlaması olduğunu biliyordum ama hangisi bulamadım, çok iyi oldu belirtmen, okumak isteyenlere tavsiye ederim, film çok güzeldi kitap daha etkileyicidir mutlaka,

Bero, umarım sende beğenirsin, yaz mutlaka gidersen:)

ceren dedi ki...

genelde sonu aynı biten, aynı yollardan çözüme ulaşan amerikan filmlerini ne kadar kanıksamışız di mi! izlemek isterim bende bu filmi.

bu arada çok ucuz, iyi bir dizi ve film arşivine sahip dvd'ci keşfettim, bizimkine yakın, uğrayalım bi ara yine:)

Dışavurum dedi ki...

Harikaaa ! İlk izleyeceğim film bu olmalı .

Bay Blog Canavarı dedi ki...

Bir an önce izleyip ben de bloğumda paylaşmayı istiyorum çok methediliyor.

Günün Notları dedi ki...

Önce kitabı okuyup sonra filmi izleme gibi gereksiz bir alışkanlığım var. Kitap bugun elime geçti en kısa sürede okuyup filmi de izlemek istiyorum :)