17 Haziran 2010 Perşembe

Tavsiye Olunur - İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Etkinlikleri

Haziran ayının Etinlik Bültenini inceliyorum ve paylaşmadan edemedim.
Önümüzdeki günler için harika etkinlikler var, işte seçtiklerim belki birinde görüşürüz:))

18 Haziran - Yeditepe Üniversitesi - 20:30
Dürbünümde 1001 İstanbul
İstanbul'un gündelik yaşamı ve yaşayanlarının özel hayatlarından kesitlerle, mekanların birleştirilerek anlatıldığı 10 kısa filmden oluşan 90 dakikalık "İstanbul'un 10 Yüzü" adlı kısa film İstanbul'un en tipik 10 yüzünü anlatıyor. Film, Işıl Özgentürk Film Atölyesi tarafından hazırlandı.



19 Haziran Cumartesi, 20.00’da Cemal Reşit Rey
Tokya Bale Topluluğu



İstanbul sahnesinde bir ilke daha imza atan Dans Platform İstanbul, dünyanın en büyük bale topluluğundan biri olan Tokyo Bale Topluluğu’na ev sahipliği yapacak.
1964 yılında kurulan ve repertuarında doğu ve batıdaki çalışmaları birlikte kullanarak, klasik baleden, neo-klasik çalışmalara ve dünyaca ünlü koreografların başyapıtlarına yer vermiş Tokyo Bale Topluluğu, İstanbul temsilde Bejart’tan karma bir program sunacak.
 
22-23-24 Haziran, 20:00, Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Pina Bausch "Nefes"
Dünyanın en ünlü koreograflarından Pina Bausch’un, “Kentler ve İnsanlar” projesinin bir ayağını oluşturan, İstanbul’dan esinlenerek yarattığı ve ölümünden önce ülkemizde de sergilenmiş olan, Tanz Theatre Wuppertal Pina Bausch ve İKSV Uluslararası Tiyatro Festivali ortak yapımı “Nefes” adlı projesi, 2010 yılında İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olması vesilesiyle İstanbul’da yeniden seyirciyle buluşacak.


Nefes, sanatçının İstanbul’a sevdasını dile getirdiği bir dans gösterisi... Mercan Dede’den Burhan Öçal’a, Suren Asaduryan’dan Tom Waits’e ünlü müzisyenlerin imzasını taşıyan müzikleriyle daha da zenginleşen bu zarif gösteri, İstanbul’un dişiliğini, kırılgan, özgür, mistik ve modern yönlerini gözler önüne seriyor.

26 - 30 Haziran 2010,  Aya İrini, 20:00
Büyük Sultan (La Grand Sultana)

Devlet Tiyatroları, İspanya Ulusal Tiyatrosu ve İstanbul Cervantes Enstitüsü ortaklığında gerçekleştirilen “La Gran Sultana – Büyük Sultan”projesi kapsamında, oyun yazarlığından çok romanlarıyla tanınan Akdeniz’in ünlü yazarı Cervantes’in “Büyük Sultan” adlı eseri İstanbul’da ilk defa sergilenecektir.

Osmanlı sarayını anlatan oyun din ve aşk arasındaki çatışmanın hikayesi üzerine kurulmuştur. Cervantes eserinde, farklı dini inançları ve yaşam tarzlarını barındıran Osmanlı kültürünü bir “hoşgörü denizi” olarak tanımlar. Günümüzde de, dini hoşgörü ve kültürel kabullenmelerle ilgili fırsatlar, Türkiye ve İspanya’nın gururla desteklediği BM Medeniyetler İttifakı’nın ortak değerleridir
Büyük Sultan, izleyiciyi İspanya’dan Osmanlı Sarayına taşırken bir yandan Doğu Akdeniz’de sınırların geçirgenliğinin üstünde durmakta diğer yandan da incelikli bir mizah kullanarak dini tolerans ve aşk aracılığı ile verilen ödünleri ele almaktadır.


23 Haziran Küçükçiftlik Park Maçka 21:30
Gotan Project
Tango ve elektronik müziğe getirdikleri yeni açılımşarla tüm düyada milyonlarca hayran kazanan Gotan Projevt kendine has kavramsal dokunuşlarla süslenmiş akustik tınıların yoğunlukta olduğu parçalardan oluşan son albümleri Tango 3.0 ile müzikseverleri herzamankinden daha çok büyülüyor.




24 Haziran, Akbank Sanat, 20:00
Mich Gerber'den Büyüleyici Performans

MICH GERBER, elektrik kontrbas
GERT STÄUBLE, davul
FREDRIK GILLE, perküsyon
JOY FREMPONG, vokal

İsviçre’de Bern’de yaşayan klasik müzik eğitimli kontrbas sanatçısı ve besteci Mich Gerber, klasik müzik, avant-garde deneyimler ve teknolojinin ulaştığı noktalar arasındaki gizli köprüleri keşfediyor.
Her ne kadar müziği çağdaş bir duygu yaysa da kendine has sesini yaratmak için eski ton sistemlerini de incelemektedir. Orjinal bestelerindeki kutsal, soyut ve doğuya has dokunuşlar, dinleyicilerinin farklı dünyalara girmesine yol açıyor. Enstrümanının etrafında dans ederek yaptığı bedensel oyunlar, 200 yıllık kontrbasına kendi kimliği olan bir partner gibi davranan Mich’in konserlerine teatral bir hava katıyor. “Mystery Bay” ve “Amor Fati” albümleri, “The Endless String” toplaması ve José Padilla (Café del Mar), Imogen Heap (Urban Species) gibi ünlü isimlerle yaptığı ortak çalışmalarla Gerber gelecek ve geçmişi sanatın sınırsızlığı içinde buluşturuyor.

Şimdilik bu kadar, umarım size uygun birkaç öneri sunabilmişimdir.

2 yorum:

birblogyzarı dedi ki...

inanamıyorum gotan project türkiye'ye gelmiş ve ben eylülde bunu öğreniyorum :(

Sinem Ergun dedi ki...

ben de gidemedim, artık CDlere talim yapıcaz napalım..