26 Nisan 2012 Perşembe

İmdat

Hazırlıksız yakalandık, ben zaten hazır cevap biri olmadığım için nasıl saçmaladığıma bakın, bugün pedagogla konuşacağım bu konuyu,

Birkaç zamandır ölüm konusu diline takılmış durumda, sürekli cümle içinde kullanıyordu.
"Anne Ben 10i bilyorumusun", "evet canım kimdi o", "...........falan filandı ama öldü", veya "....... falan filan varya öldü o"

Ve en sonunda bu kadar dile getirince ölümüm anlamını öğrenmek istedi çocukcağız haliyle ve başladı sormaya ama ben bu derse daha çalışmamıştım ki:)

Doruk - Anne senin baban kim?
Ben - Semih Dede
Doruk - Nerde o, öldü mü?
Ben - Evet canım
Doruk - Peki sen ne yapıyorsun babasız?
Ben -..............

Birkaç zaman sonra

Doruk - Anne senin baban niye öldü?
Ben - Çok yaşlıydı
Doruk - Benim dedem de ölücek mi?
Doruk - Çok yaşlanınca herkes ölür, deden daha genç ama
Doruk - Ben ölmiycem
Ben - Tabiki

Birkaç zaman sonra

Doruk - Anne senin babaannen kim
Ben - Babaannemin adı Semahat
Doruk - Nerde o, öldümü
Ben - Evet canım
Doruk - Peki ölünce nereye gidiyorlar
Ben -......?!?!?!?!? eeee gökyüzüne
Doruk - Nasıl yani gökyüzünde nereye
Ben - Özgür find the answer from internet be quick
Doruk - Anne okulda öğretmenim ölünce tekrar doğuluyor dedi
Ben - Yok doğulmaz canım
Doruk - Ama öğretmenim öyle dedi
Babaannesi - Ölünce başka dünyalara gidiyorlar oradan bizi izliyorlar
Doruk - Nasıl yani, hangi dünyaya
Ben - Özgür did you find something hadi ama

Laf karışması ve konunun şimdilik kapanması


7 yorum:

Dışavurum dedi ki...

Tahmin edebiliyorum o anki durumunuzu :)
Bakalım nasıl yönlendiredeceksiniz Sinemcim, senden öğrenicem artık ne yapmam gerektiğini. Yardımcı olamadığım için üzüldüm, hemen bilen biri burdan cevap verir umarım sana!

Sibelbek dedi ki...

Seyrettiği çizgi filmler yüzünden bizimki bir ara öldükten sonra tekrar diriliyor insanlar sanıyordu. sonra bir komşumuzun babası ölünce anladı durumu. ben de senin gibi çok yaşlandığı için öldü dedim, bu sefer panik oldu dedesi de ölecek diye. babamın saçları bembeyazdır, beyaz saçlılıkla çok yaşlı olmayı bağdaştırdı. zor ikna ettik babamın yaşlı olmadığı konusunda Tibet'i :) yazmıştım hatta. bulursam atayım linkini sana, geçtiğimiz yazdı ama hangi aydı... dur bakiim :)

Sibelbek dedi ki...

buldum :)
http://tibetdiyari.blogspot.com/2011/09/nasl-anlatlr.html

Sinem Ergun dedi ki...

Seda'cım bizim hazırlanmamzı gerekirdi:) bebekken elimizden kitap düşmüyordu çocuk yetiştirmeyle ilgili şimdi boşverdik, kendi içigüdülerimizle yapıyotuz ama bazı konular hassas, bilmek lazım:)

Sibel'cim hepimiz aynı şeyi yaşıyoruz galiba bu konudaki endişeleri hep aynı ben de hastalıktan öldü demek istemedim senin gibi, ama soruları da çok şeker oluyor dimi, ama endişelenmelerini de istemeyiz tabi, çok zor:), cevabın ve paylaşımın için çok teşekkürler:)

Berna dedi ki...

Zor sorular bunlar Sinem. Kaldı ki cevaplarını biz bile bilmiyoruz :)))

Ekin de arada sorar, kendimce yanıtlar veriyorum ama tatin oluyor mu dersen... Pek sanmam. Sadece "artık bu dünyada bizimle değil ölen kişi" diyorum. Tabi arkasından "o zaman nerede?" sorusu geliyor :) "Bilmiyorum, bu dünyada olmadığını biliyorum sadece" diyorum. Yaşı, yaşlılığı pek karıştırmıyorum. Hasta olup ölme meselesi de sakat, her hasta olanın öleceğini düşünebilirler o güzel, minik kafalarıyla :)) Eh, ince ayar yapmak lazım biraz.

Not Defteri dedi ki...

Sinemcim,

Buyutecek bir sey yok..

Doruk cok zeki ve yasindan olgun bir cocuk bu nedenle herseyin farkina yasitlarindan daha erken variyor.

Olum, ki her zaman erken ve vakitsizdir, ve en tecrubelisini bile derinden uzer bu nedenle bu kavrami zamana yayarak, yavas yavas kendisinin idrak edebilecegi bir sekilde ogretmek lazim.

Bizde her bayram buyuklerin kabrini ziyaretle baslar. Sezin ve Merih'de muhtemelen bu ziyaretlerle birlikte kendi kendilerine idrak ettiler beyaz mermerden yapilmis, servi golgesine bir ulkeye gidildigini...

Ama eminim siz daha sempatik bir yontem bulabilirsiniz..

Doruk'u opuyorum. Toronto'dan bir dinazor 3 gunlugune Istanbula gelmis ama hic vakit olmadigi icin Dorugu gormeden Torontoya donmus dersiniz.

Sevgilerimle..

nazli dedi ki...

SOn diyalogta koptum! Trajikomik malesef, ama kendimizi gördüm eşimle birlikte sanırım bir kaç sene sonramızı, çok zor konulardna biri tabi ölüm... Nasıl anlattığınızı da paylaşır msnz sonra :)