16 Mayıs 2012 Çarşamba

Çocuk Yetiştirme Sanatı


Bu yazıyı hem sizle paylaşmak hem de ilerde hatırlayacağımız bir anı olması amacıyla yazıyorum.
Biz çocuklarımızı büyütürken Özgür'le en çok dikkat ettiğimiz şeylerden biri, kaç yaşında olursa olsun onlara hiç yalan söylememek oldu, diğeri ise verdiğimiz sözleri mutlaka tutmak.

Çocukların anne babalarına olan güvenini baştan tam sağlamanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz, böylelikle büyümeye başladıkça ve karşılaştığı sorunlar oldukça en doğru cevapları bulmak için bize gelmesini sağlamak ve ona hep doğruları göstereceğimizden emin olmasını sağlamak istiyoruz.

Eskiden çocukların isteklerini sağlayamadıkları veya zorlandıkları anlarda büyükler çocuklarına hep yalan söyler veya korkutma yoluna giderlermiş (sanırım bizden iki kuşak öncekiler:) bunu hala yapmakta olanlar var etrafımızda en basitinden evimize yardıma gelen insanlardan bunu gördüm zaman zaman, onları uyarmak da pek fayda etmiyor inançları ve görgüleri böyle olduğu için.

Bir de dediğim gibi verdiğimiz söleri mutlaka tutmaya çalışıyoruz, çünkü özellikle 2 yaşındaki dönemde çok hırçın ve başına buyruk olan çağlarında onlara birşeyler yaptırmak çoğu zaman ödül yoluyla oluyor. Tabi bu ödüller yemekten sonra bir elma, veya parka gitmek ya da sticker almak:) olabiliyor. Bunların hiçbirini (iki elimiz kanda olsa bile Özgür daha da hassastır özellikle, hep yaptık.

Akılma gelen iki konuda onu hayal kırıklığına uğrattık maalesef:)
bir tanesi, aylardır beklediği "Oyuncaklar" adlı tiyatro vardı. Broşürdeki tarihi takip ediyorduk ve o tarihte ve saatte oyuna götürdüğümüzde bir önceki seansta oynayıp bittiğini ve birdaha oynanmayacağını öğrendik. Daha önce tiyatro salonunu arayıp teyid etmemiz gerekiyordu:) Ben Doruk'tan daha çok üzüldüm orası kesin:)

İkincisi de dün sabah okula giderken akşam çıkışta babaannesi ve dedesinin almasını kararlaştırmamıza rağmen ben okulu aramayı unuttuğum için onu servise bindirmişler çok üzülmüş. Halbuki öğretmenlerine de söylemiş ama beni arayıp sormadılar ve yine eksik yapılmış bir telefon görüşmesi yüzünden hayalkırıklığı yaşandı:)

Bunlar ufak şeyler tabi ama bunlar bile üzücü şeyler, komik ama gerçek,

Yani, çocuğunuz hangi yaşta olursa olsun yalan söylemeyin ve sözünüzü mutlaka tutun diyor ve sevgilerimi gönderiyorum

2 yorum:

Ayfer dedi ki...

Sinemcim sen mukemmel bir annesin, zaman zaman insanin cok hassasiyet gostermesine ragmen istemeden yerine getiremedigi seyler olabilir, kendini bunun icin sakin uzme canim. Sanirim Doruk'un arasira hayalkirikligi yasamasi da cok normal cunku buyudukce o kadar cok hayal kirikliklari, uzuntuler, sIkIntilar yasiyacak ki simdiden alismasi lazim.
Opuyorum seni cok, sevgiler <3

Yemekbahane dedi ki...

24 yıldır bana her zaman örnek oldun, seninle gurur duyuyorum. Siz harika birer anne-babasınız..Doruk ve Arya çok şanslılar canımıniçi