4 Temmuz 2012 Çarşamba

Sergi: The Great Masters Tophane-i Amire'de

Türkiye'nin ilk interaktif sanat sergisi...


Rönesans akımının en üst noktasında yaşamış ve eserler vermiş büyük usta ve dehalar Michelangelo, Rafael ve Leonardo da Vinci ile 1500 lü yıllara bir yolculuk yapma fırsatınız var kaçırmayın!


Her birinin eserleri saatlerce izlenecek, üzerinde düşündürecek ve hayranlık bırakacak bu ustaları ve yaşadıkları dönemi keyifli bir şekilde öğrenmek ve deneyimlemek isterseniz 31 Temmuz'a kadar "The Great Masters" sergisini Tophane-i Amire'de görebilirsiniz.
Arter Tasarım tarafından Türkiye'ye getirilen ve tasarlanan serginin küratörleri Alessandro Vezzosi ve Francesco Buranelli.

Ben de Arter Tasarım'ın düzenlediği blogger etkinliğinin davetlisi olarak gezme şansına sahip oldum bu muhteşem sergiyi.
Arter Tasarım'ın İletişim Direktörü Sebla hanım sergi sırasında bizimle pekçok ilgi çekici ve değerli bilgiler paylaştı. Kendisine bize keyif dolu bu yolculukta eşlik ettiği için çok teşekkür ediyor ve diğer projelerinde başarılar diliyorum. (Meraklılarına bir not:  Arter Tasarım'ın bir sonraki projesi Piri Reis merkezli bir sergi olacak önümüzdeki yıl:)

Dün gezdiğim sergiyi anlatmadan önce vurgulamak istediğim önemli birkaç nokta var.
Sergi gezmeyi sever misiniz?
Elbetteki sergileri gezmek, ufkumuzu açıcı, öğretici, sanata ve sanatçıya hayranlık uyandırıcı, yaşam biçimimize ilham verici ve bizi üretmeye yöneltici etkileri olan aktiviteler.
Alışık olduğumuz sergi gezme biçimi sessizce eserlere bakıp incelemeye yöneliktir öyle değilmi:)

İşte bu serginin en önemli özelliği interaktif yapısı ile ziyaretçilerin, 16.yyın en önemli ustalarının eserlerini yakından inceleyip deneylerle bizzat yaşayarak onların düşünce yapılarını anlamaya yönelik kurgulanmış olması.

Özellikle sergiyi yanınızda bir arkadaşınızla ziyaret ediyorsanız birlikte çok eğleneceğiniz, zaman zaman sizi güldüren zaman zaman hayrınlık içinde bırakan ve 1500lü yıllara yolculuğa çıktığınızı hissedeceğiniz bir gezi olacak.
Sergide,
Michelangelo’nun Sistine Şapeli’ndeki eserlerini, Davud heykelini,
Leonardo’nun Son Akşam Yemeği freskini, anatomi çalışmalarını, Vitrivius İnsanı’nı,
Raphael’in birçok resmini ve Atina Okulu freskinin detaylarını modeller, dokunmatik ekranlar ve interaktif sistemler vasıtasıyla inceleme fırsatı buluyoruz.


Belgesellerle donatılmış sergide ayrıca kulaklığınız vasıtasıyla eserler hakkında kısa ve net bilgiler öğrenebiliyorsunuz.


Benim için serginin en ilgi çekici yönleri sanırım şunlar oldu:


- Michelangelo'nun Sistin Şapelinde yapmış olduğu fresklerin sergide 1/9 oranında yer alışı ve her birinin hikayesinin detaylı anlatılışı




Leonardo da Vinci'nin insan vücudundaki oranları ve tesadüfleri sorgulayışını  gösteren Vitrivius insanı ve kendimizi ölçüm grafiğinde Vitrivius ile karşılaştırmamız:) (Elbetteki, da Vinci haklı çıkıyor:)


- Yine Leonardo'nun tasarladığı savaş makinalarının zamanımızda yapılmış model maketleri. (Keşke Leonardo zamanını bu vahşi aletleri tasarlayarak geçirmek zorunda bırakılmasaydı ve iyiki de hayata geçmemişler diyor insan ister istemez:)


- Leonardo da Vinci'nin II. Bayezid'e bir CV niteliği taşıyan iş başvurusu mektubu yazdığını biliyormuydunuz, Haliç üzerinde tek kemerli bir köprü, Pera arasında bir köprü tasarladığını ayrıca rüzgar değirmenleri ve yenilikçi hidrolik cihazlar imal etmeyi teklif ediyor.
Sergide teklif edilen Galata Köprüsünün modeli de yeralıyor!!
ya da Michelangelo'nun sultan tarafından İstanbul'a davet edildiğini biliyormuydunuz.


- Rafael'in 1/1 ölçekli Atina Okulu freski ve detaylı anlatımı

- Michelangelo'nun  1/1 oranındaki Davud Heykelini ve orjinal mermerin bir örneği ile o mermerin çıkarılış öyküsünün belgeseli

- Sergide ayrıca o dönemde Osmanlı'nın sanatsal ve bilimsel eserlerinden örnekler sunulan bir bölüm de tasarlanmış.





Büyük ustalarla ve eserleriyle ilgili çok değerli bilgi ve eserleri sergide keşfetmenizi dileyerek en kısa zamanda sergiyi gezmenizi tavsiye ederim.

7 yorum:

Günün Notları dedi ki...

Çok merak ediyorum, başladığı günden beri bloglardaki yorumları okumaktan kendimi alıkoyamıyorum, en kısa sürede gezmek istiyorum. :)

Sinem Ergun dedi ki...

Senin kaçırmayacağına eminim Banucum, kimbilir ne notlar ve fotoğraflar çıkarırsın bir de vapur yolculuğunu yazarsın bu yaz günlerine püfür püfür seyahat de ne güzel oluyor:)

nazli dedi ki...

En son Van Gogh alive'da son derece büyülü anlar yaşamıştım, onu andırdı söyledikleriniz, hemen yapılacaklar listeme ekledim :)

Dışavurum dedi ki...

Süper! Bana bir rota daha çıktı, teşekkürler paylaşım için harika olmuş

Defne Soysal dedi ki...

Sabırsızlanıyorum görmek için

Biblio dedi ki...

Geçtiğimiz ay sıcağa rağmen dayanamayıp gittiğim bir yer oldu bu sergi.

Fotoğraflarla örneklediklerinizin yanısıra köprü kurmayı denemek de çok zevkliydi, interaktif sergi anlayışı çok hoş.

Mutlu Eller dedi ki...

Tekrar bir başka sergide yollarımız kesişir umarım. Zevkliydi, güzeldi...
Böylesine bir sergiyi kaçırmamak en güzeliydi sanırım:)