27 Aralık 2010 Pazartesi

Black Swan - Ödülleri Garanti!

Black Swan
Yönetmen: Darren Aronofsky
Oyuncular: Natalie Portman, Vincent Cassel, Mila Kunis
Yıl: 2010

Beklenen film nihayet dvdcilere düştü. Henüz Türkiye'de gösterime girmedi ama.
Altın Küre'de ve daha sonra Oscar'da mutlaka ödül alması beklenen ve gerçekten de alacağı ödülleri bana kalırsa hakedecek bir film.

Son zamanlarda vizyona girecek filmlerden beklediğim bir Inception vardı belki bir de Alice Harikalar Diyarında, ne yönetmen filmi olsun ne de senaryo cazibesi, başka bir filmi heyecanla beklemiyordum.

Black Swan ise Venedik film festivalinde açılış filmi olarak gösterime girdiğinden beri takipteydim.
Haftasonu ele geçirdim. Ve evet gerek senaryo düzeyi olsun gerek oyunculuklar ödül alacağı kesin gözyüle bakılacak bir film ortaya çıkmış.

Requem for a Dream, Pi, gibi akıllarda yer eden filmlerinin yönetmeni Darren Aronofsky çok üretken bir yönetmen olmasa da yaptığı işlerde ses getirmesini bilen, ve her filmiyle yarışmalarda adaylıkları bulunan biri. Ama Black Swan ile sanırım bu sefer turnayı gözünden vuracak. Ha buarada Leon filmindeki "Mathilda" rolüyle ilk olarak tanıdığımız Natalie Portman'ın bu rolü kotarmak için epey çalıştığı apaçık. Neredeyse çoğu sahnede yakın plan yüz çekimi ve verdiği anlamlı ifadelerle o kadar başarılıki değinmeden geçmeyelim.

Bu kadar reklamdan sonra niye böyle etkilendiğimi anlatayım biraz.

Filmin açılışı Kuğu Gölü balesindeki beyaz kuğunun büyücüyle olan dansıyla başlıyor. Fakat anlıyoruz ki bu sadece bir balerinin rüyasıymış.
Nina, New York bale topluluğunun balerinlerindendir ve en büyük hayali Kuğu Gölü balesinde kuğu kraliçesi rolüne seçilmektir.
Günlük çalışmaları sırasında bale hocaları Kuğu Gölünün hikayesini anlatır.

"Bir prenses kötü bir büyücü tarafından büyülenmiş ve bir kuğuya dönüştürülmüştür. Sadece geceleri insan olabilen Odette'in bu büyüden kurtulmasının bir yolu vardır. Gerçek aşkı bulmak.
Birgün bir prens onun güzelliğinden çok etkilenir ve ona aşkını sunmaya hazır olduğunu söyler. Fakat büyücü kızı Odil'i Odette kılığına sokup prensin aklını çeler ve kendine aşık eder.
Odette büyüyü bozmanın tek yolunun kendini öldürmek olduğunu anlar ve intihar eder."

Kuğu gölü balesinin bir özelliği Odette ve Odil rolünü aynı kişinin canlandırmasıdır. Odette yani beyaz kuğu saflığı, temiz duyguları, kırılganlığı temsil ederken, Odil (siyah kuğu) hırsı, şehveti ve tutkuyu temsil etmektedir.

Öğretmenine göre Nina beyaz kuğuyu çok iyi canlandırabilecekken siyah kuğu için bu duyguları verememektedir.

Ve işte şimdi film başlar.

Kuğu Gölü Balesinin, filmin hikayesi için bir ayna olduğunu anlarız.
Bu balenin yörüngesinde bütün karakterlerin saflarını tuttuğu Ninanın hayatında yaşanmakta olan bir kuğu kraliçesi metaforuyla bezenmiş çarpıcı bir senaryo.

Evet bu bir dönüşüm ve başkaldırı hikayesi, bir genç kızın tutkulu bir kadına, hırslı bir oyuncuya dönüşünü ve başarı yolundaki mücadelesini cüretkar birşekilde anlatıyor.
Gösteri dünyasının sahne arkasında yaşanan kişisel mücadeleleri, çalışma tempolarını, başrol mücadelesini, özellikle balerinlerin sahne ömrünün ne kadar kısa olduğunu dolayısıyla sahnenin nankörlüğünü de ortaya koyuyor.

Kuğu gölü gibi ünlü bir bestenin ve bale gösterisinin filme, arka planda hem görsel hem de işitsel fon oluşturuyor olması zaten sanatsal açıdan dolgunluk yaratmakta.  Bu yönüyle bile yeteri kadar etkileyici öğeyi barındırıyyor. Ama oyunculuklar aynı düzeyde olmasaydı başarı yakalanamazdı işte bu noktada özellikle Natalie Portman'ın ve daha sonra öğretmeni Vincent Cassel'in hikayenin tüm derinliğini doğrudan seyirciye geçirebilme başarısı çok büyük.

Seyretmek için ya vizyona girmesini bekleyin ya da şimdiden evde izleyin, ama izleyin:))))

14 yorum:

İnsan olun biraz... dedi ki...

Sinemaya gelmeseni dört gözle bekliyorum.

Estar Abi dedi ki...

Ödüllerini bilemem de yukarıdaki afiş çok çarpıcı.

Bilge dedi ki...

Bence de 2010'un En İyi Filmi Black Swan. Çok uzuuun ve Spoiler içeren bir incelemeyi şu adreste bulabilirsiniz. http://goo.gl/Bn73y

ceren dedi ki...

sinem, inanmıyorum, 3 gündür yazmaya uğraşıyorum bu yazıyı, aştı beni diye düşünüyordum, yazını gördüm hatta en beğendiğim afişi koymuşsun:) bende çok beğendim filmi, sabredemedim sinemaya gelmesini, bu gazla bitiririm bende yazıyı şimdi.)

Sinem Ergun dedi ki...

İnsan olun biraz, sanırım Şubata gelecek, beklemeyi düşünüyormusun:)

Muhammed, bence de bu afiş en güzeli bunu daha çok kullanmalılar:)

Bilge, hemen gidiyorum adrese teşekkürler:)

Cereeeeeen hadi yaz ne düşünüyorsun merak ediyorum:)

Adsız dedi ki...

Bu adam David Cronenberg etkisindemidir nedir anlamadım ben :)

izlenecekler listesine alındı Sinem. Teşekkürler..

Sinem Ergun dedi ki...

Syrakusa süper bir tespit:) ama bu filmde çok yumuşak bir uygulama var, Cronenbergle karşılaştırdığımızda, kuğu gölü de değişim konusuna çok uygun bir seçim yalnız:)

Saadet Topçu dedi ki...

Selam, sanırım bende bekleyemeyeceğim ve izleyeceğim, çok merak ediyorum.

Sinem Ergun dedi ki...

Saadet haklısın daha çok var vizyon tarihine, seyredersen yazını bekleyecğim:)

Nihan dedi ki...

natalie portman ı çok severim. bu filmi yazdıklarından sonra daha çok izlemek istiyorum.

bugün postamda kartın vardı ve içine yazdıklarını kşmbilir kaç kez okudum. çok çok teşekkür ederim.

kutupayusu dedi ki...

bu filme bayıldım ... netten cukka edemeyenlere sinemalarda kaçırmayın diyorum ... bu hatuna bi kez daha hayran kaldım ...

Sinem Ergun dedi ki...

Nihan rica ederim senin kartının yanında benimkinin lafı olmaz:) asıl ben çok teşekkür ederim harika ele emeğiniz için:)

Estar Abi dedi ki...

Biraz önce izledim. Detayları kendi yazımda aktaracağım ama şimdiden söyleyim şu ana kadar izlediğim filmler arasında Inception dururken bu film Oscar'ı hak etmiyor. En iyisi Altın Küre'yi alsın çekilsin:)))

Imge dedi ki...

Natalie'cim Golden Globe'u kaptı, darısı Oscar'a diyorum. Süper filmdi ve Natalie Portman da süperdi bence..