19 Ocak 2011 Çarşamba

Ekmeği Kap Gel:)

E haydi öyleyse başlamışken sofrayı donatalım.
Şimdi bir köfte tarifi vericem arkadaşlar, bir yöresel tarif bu. Van dolaylarına ait. Ailede Van kökeni var dolayısıyla sofralarımızı da Van yemekleri zaman zaman şereflendirir.

Mesela sabah kavaltıda yenen "murtua" vardır, of bombadır o gerçek bomba, yiyeni duvara tırmandırır.

Bolca tereyağını eritip içine unu koyup kavurursun, sonrada içine çırpılmış yumurtaları döker karıştıra karıştıra pişirirsin. Ama duuuuuuur daha bitmedi. Sofrada murtuadan tabağına aldıktan sonra üzerine bal döküp yersin.

Şimdi anladım da yemek tarifi yazısı yazmak pek faydalı olmayacak bana, anlatırken canım çekti, haftasonu kaçarı yok yaparım artık,
bu işin sonu 42 bedene gidecek:)

Neyse ekmeği kapıpı geldiyseniz, ekmeğiniz kadar köftenizin tarifini vereyim birde.

Bildiğimiz köftelerden biraz farklı bu.
Adı "Bostaniye Köftesi"

Mücver kıvamında oluyor ve kızartılıyor.
Ben yemekleri hep göz kararı ve evdeki malzemelere göre yaparım. Çoğunlukla uydururum ama güzel olur (çok mütevaziyimdir:)

Köftenin yapılışını anlatıcam ama ölçüyü Deryabaykalın sayfasından alınıtılıycam zira göz kararımı ölçülendirmem biraz zor olacak. (Bak işte sinema filmi tarifine benzemiyor olay, zor zanaat buyemek tarifi vermek)

Bostaniye'nin Sinem'ce Tarifi (Fotoyu ben çektim ona göre)

Kıymaya, yumurta, un, süt, taze soğan, maydanoz, tuz, karabiber ekleyip mücver kıvamına getirip kaşıkla kızartma tavasına koyuyoruz. İşte bu kadar.
Afiyetler olsuuuuuun...


Derya Bayalın sayfasından gelen ölçüler

Not: Ben sütte koyuyorum bilginize

400 gr az yağlı dana kıyma

5 adet yumurta
4 tepeleme yemek kaşığı un
3-4 adet taze yeşil soğan
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz,karabiber
1 çay kaşığı karbonat
Kızartmak için;
1 su bardağı sıvıyağ

5 yorum:

Yemekbahane dedi ki...

sanat notu huuuu... yemek notlarını da başladın vermeye... senin göz kararı ölçülerinle yemeklerini bilmezmiyiz, füzyon mutfakta üstüne tanımıyorum. lokumlu kurabiyeni ben yayınlamıştım hatırlarsan.
ama sen yemek tarifi verince cocuklugumun en guzel anıları canlandı yine.. kumburgaz, balkondan sepetle inen yemek kitapları, secilen tarif, anne bizi migrosa gotur nidaları, yemek yapış, tüm site oğlanlarına ezeli zulüm :)

edim! buyuksun!

Berna dedi ki...

Aaa, valla köfte tarifi de vermişsin :)) Sinem mutfakta, en özel tariflerini sizlerle paylaşıyor sayın blog izleyicileri :)))

Duygu Phillips dedi ki...

Yap da gelelim, yiyelim, kesin Damla da bayılır, teyzesinin elinden ne çıksa yiyor zaten bayıla bayıla :) biz de öyle. Valla tarifsiz yapmaya ben de bayılırım, ölçüsüz. Sıkılıyorum ölçerken. Hep birşeyler katmak istiyor insan :) Ama sen baya iyisin valla. Bravo!

Adsız dedi ki...

Sinem sıyırdı sonunda :))
Yakında Hitchcock usülü kavurma fala yazarsa şaşırmam :)

Sinem Ergun dedi ki...

heeeyt çıkarın beni mutfaktan, film seyredicem ben, filmlerimi getirin bana:)Söz veriyorum sevgili ev halkı size yemek de yapıcam, filmlerimi sakladığınız yerden çıkarın artık amaaaaa:)