13 Ocak 2011 Perşembe

Hoşgeldin Zencefil:)

Bu yaşıma kadar zencefil hiç kullanmamıştım. Yurtdışında ne çok kullanılır aslında, kurabiyelerde özellikle ama yurdumuzda bu alışkanlık ve bu tada aşinalık pek yok. Ama artık marketlerde karşımıza çıkmaya başladı üstelik tazesi.
Geçen sene almıştım bir adet taze zencefil, bir yerde kullanırım diye. Buzadolabında aylarca bekledi ne birşeye ekledim, ne de tarif uyguladım. Sonrada çürüdü gitti zavallıcık.

Ama bu hafta zencefil kullanımı resmen ve törenle açıldı mutfakta..
Yaklaşık 10 gündür geçmeyen bir boğaz rahatsızlığım ve öksürüğüm var. Ne konuşabiliyorum ne de rahat rahat gülebiliyorum hemen gıcık tutuyor çünkü.

Bir kaçgündür ise zencefilli ıhlamur yapıyoruz evde. O kadar iyi geliyor ki, üstelik hem ev mis gibi kokuyor hem de tadı nasıl güzelleşiyor ıhlamurun.
Ben şu şekilde yapıyorum,

Ihamur, yarım elma (kabuklu ve çekirdekli), kabuk tarçın, ve rendelenmiş taze zencefil kaynadıktan sonra içine bir tatlı kaşığı bal ve biraz limon sıkıyorum. Şimdi yine ocakta pişiyor ben de hemen paylaşayım istedim.
Şu aralar öksürük çok yaygın. Belki deneyip siz de faydasını görürsünüz.

Bu arada Wikipedia'dan da bir iki bilgi alıntılıyorum.

Zencefil kökünün bileşiminde önemli etken maddeler var. Taze zencefil etken madde bakımından daha zengin; % 80 su, % 2 protein, % 1 yağ, % 12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içeriyor. Kuru zencefilde su oranı % 10'dur.


Zencefilin; iştah açıcı, antiseptik, midevi, gaz söktürücü, sindirimi düzenleyici, solunum yollarını açıcı ve toksin atici etkileri bulunuyor. Zencefil kan damarlarını açar, terleme ve sıcaklık yapar, kalbi canlandırır. Mutfakta çorbalara, patates, sosis, çeşitli dolmalar, ızgara etler, söğüş, pilav, her türlü beyaz peynire, çeşitli sebzelere, meyva salatasına, çeşitli pastalara, kurabiyelere ve keklere katılır.

17 yorum:

francesca mckennitt dedi ki...

Zencefili ben de çok severim. Bildiğim kadarıyla carrefourda, taze haliyle satılıyor :) Ama yemesi çok zor :))

Müge dedi ki...

Ben de evde bulundurur oldum son yıllarda.. Çok faydalı :)

Sinem Ergun dedi ki...

Francesca, yemeyi denemedim henüz:) çok acıdır herhalde karabiber tanesi yemeye benzer sanırım:)
ama sırada kurabiye var, sonra da yemekler:)

Sinem Ergun dedi ki...

Müge, öyleymiş baksana fosfor demir bile var içinde. Kimbilir başka neleri ıskalıyoruz daha:)

Adsız dedi ki...

İnanılmaz bir anti emetiktir aynı zxamanda. Bulantı önler. Beter Böceğin öksürüğüne bire birdir. Bal ya da pekmezle karıştırız. Yedikten sonra 10 dakika su içmemek gerekir. 3 YAŞIN ALTINDAKİLERE KULLANILMAZ. uzun süreli az miktarda kullanıldığında ciğerler başta olmak üzere solunum yollarını temizler. Evi süpürür siler toz alır, çamaşırları ütüler, dırdırı keser, yemek yapar çay demler bir de :)

Müge dedi ki...

"Ayrıca ilik açar, düğme diker. Her gelin kızın rüyasıdır" di mi Syrakusa? :)))

Berna dedi ki...

Sana süper zencefilli kurabiye tarifi verebilirim Sinem. Biz çok severiz, Ekin'in doğumgününde de yapmıştım. Zencefilli tavuk yemeği de var, çok lezzetlidir :) Ben pek çok yerde kullanıyorum zencefili, ama işin sırrı az miktarda kullanmak...

Ballı zencefil gerçekten çok işe yarıyor :)

Adsız dedi ki...

Zencefil seven biri olarak okuyup gecmek olmazdı.
Bir bilgi de ben vereyim. Kıymalı makarna seviyorsanız
kiymayi soganla kavurup baharatını attiktan sonra çok az
ince rendelenmis taze zencefil koyun icine. Harika bı
aroma veriyor. Ve ince kıyılmış maydonozu da unutmayın bu arada.

Püf noktası su: İNCE ve AZ olacak. rendelenmis zencefili soslarda da deneye bilirdiniz.

Sinem Ergun dedi ki...

Syrakusa, mesaj alındı tamam:)
Ayrıca diğer maharetlerini öğrendiğim iyi oldu, demek ütü d yapıyor! bizimki öylece oturuyor buzdolabında hemen işe koşuyorum şimdi,

Berna, tarif dedin sihirli kelimeyi söyledin:) beni internet taramsından kurtarırsın, harika olur:)
istersen buraya yaz merak edenler olursa herkes yararlansın:)

Berna dedi ki...

Sinem'ciğim, birazdan çıkacağım ama eve dönünce yazarım, söz :))

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Zencefile bayılırım, haklısınız ıhlamurla da güzel gidiyor. Filmlerde zencefilli gazoz içerler ya ne özenirim, keşke Türkiye'de de olsa.

Meyra dedi ki...

4 gündür maksimum bitkileri kaynatıp içmekten çok sıkıldım ama çokda faydasını gördüm:) zencefil ve ıhlamur boğazıma çok iyi geldi..haklısın ülkemizde biraz değişmeli beslenme şekli, ancak hasta olunca içiyoruz

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

beyılırımmm:))beyaz fırının zencefilli kurabiyelerini dene muhakkak canım,acayip lezzetliler,yedikçe yiyesin geliyor bu yüzden tehlikeli biraz:)))ben keklere de kullanırım,acayip güzel aroma veriyor:)
çok öpüyorum canımmm

Nesobaby dedi ki...

Sino,
Ben de kurusunu evde bulundurup Burki üşüttüp öksürdükçe kaynattığım bitki karışımına atıyorum. Ama çok fazla kaynar suda tutmayın tam tersine kötü etki yaratabilir demişti annem bir yerden duymuş. Bir de kurabiyenin içine mutlaka koyarım 1 tutam zencefil
Barış Abi ne demiş ; Bir tutam zencefil aman ha ha ha ha ha bin derde deva geliyor biraz daha sabret güzelim ha ha ha ha haa hapşuuuuu!
çok yaşaaaa!
sen de görr!
rahat ve iyi yaşa :)))

(nihayet düzelmene sevindim ;)

Berna dedi ki...

Sinem'ciğim, sana mail attım :)

Sinem Ergun dedi ki...

Adsız arkadaşım çok teşekkürler, kıymalı makarnayı kim sevmez, harika bir püf noktası öğrendim:)

Aylin bakarsın bu gidişle onuda yaparlar. Limonata nasıl tuttu, piyasaya yeni ürün lazım. Bir fizibilitesini mi yapsak acaba:)

Meyra, çok geçmiş olsuni ben çok dayandım ama en sonunda antibiyotik almaya başladım iki hafta sonunda, dokyoru ihmal etme:)

Sinem Ergun dedi ki...

Zeynepcim, senin mutfağında olduğuna eminim, usta şefim, belki bir gün bize de ikram edersin güzel keklerinden:)

Nesocum, çok önemli bir noktayı belirttin, bu bitkiler bir süre sonra zehir etkisi yapıyor, herkese hatırlatmış oldun sağol:)
sen de gör:))