2 Aralık 2011 Cuma

Avrupa Yakasındakilere Güzel Bir Etkinlik Haberi


Duydunuz mu bilmiyorum!
Beşiktaş Belediyesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği’yle ortaklaşa olarak 3 yıldır çok güzel etkinlik düzenliyor.
Etkinliğin adı “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit”.

Her çarşamba saat 19:00’da Levent Kültür Merkezi’nde belgeseller ücretsiz gösteriliyor ve gösterimin ardından belgeselin yönetmeni ve bir gazetecinin katıldığı söyleşiler yapılıyor.  
Bugüne kadar 2 sezonda 7 farklı ülkeden 51 belgesel yayınlanmış.

Bu etkinlik ile hem belgesel izleme bilinci ve keyfi yaygınlaşmış oluyor hem de her hafta ayrı bir ülkenin insanlarının yaşam biçimleri hakkında pek çok değişik ve ilgi çekici bilgi aktarılıyor.

Aralık ayı boyunca yayınlanacak belgeseller ile ilgili bilgiler ise hafta hafta şöyle:

7 Aralık 2011, Çarşamba, 19:00
OĞLUNUZ ERDAL /Türkiye / 2010 / 76’ / Türkçe
Yönetmen: Tunç Erenkuş
Sinan Suner, Zekeriya Önge, Erdal Eren, Erhan Koca. “Oğlunuz Erdal” belgeseli, bu genç insanların kısa öykülerinin üzerinden Türkiye’nin 1977-1984 yılları arasındaki karanlık dönemini yeniden hatırlatmayı ve o dönemi soğuk bir tarih algısından çıkarmayı, insancıllaştırmayı denemektedir.

14 Aralık 2011, Çarşamba, 19:00
PARALEL YOLCULUKLAR /Türkiye-Yunanistan, 2004 / 120’ / Türkçe-Yunanca; İngilizce ve Türkçe altyazılı
Yönetmenler: Derviş Zaim / Panicos Chrysanthou
Paralel Yolculuklar, Doğu Akdeniz’de yaklaşık yarım yüzyıldır Türkler ve Yunanlılar arasında sorun teşkil eden Kıbrıs adasının insan dramına, Türk ve Rum yönetmenlerin perspektifinden mercek tutuyor… Rum yönetmen Panicos Chrysanthou, Kıbrıslı Rumların 1974 yılındaki sıcak savaş esnasında yaşadığı deneyimlere kamerasını yöneltirken, Derviş Zaim de Türklerin benzer deneyimlerini açığa çıkarmaya çalışıyor.
Adanın duygu ve acı haritasının bir izdüşümünü belleklere nakşetmeye çalışan belgeselde, toplu kıyımlara maruz kalmış köyleri, kocası kayıp kadınları, altı yaşında babasını kaybeden çocukları, savaşta sakat kalmış ama yine de yaşama bağlılığını kaybetmemiş eski askerleri, babası Rumlar tarafından öldürüldüğü halde barış için iki toplumlu koroda şarkı söyleyen insanların deneyimlerini bulmak mümkün.
Kıbrıs sorununun çözümlenmesine yönelik çabaların doruğa ulaştığı bir dönemde, konuyla ilgili ortak bir perspektifle kotarılmış çok ender yapımlardan biri. İlk özel gösteriminde Türk ve Rum çoğu izleyicileri gözyaşlarına sürüklemeyi başaran belgesel, sıradan insanların yalın ve iç titretici öyküleriyle akıllarda yer edeceğe benziyor.

21 Aralık 2011, Çarşamba, 19:00
MALAKI / MELEĞİN KOKUSU / Lübnan / 2011 / 80’/ Arapça, İngilizce / Türkçe altyazılı
Yönetmen: Khalil Dreifus Zaarour
Malaki, Lübnan’daki iç savaş sırasında ve sonrasında kaçırılanların ailelerine odaklanır. Sürekli şüphe ile mücadele eden altı farklı ailenin yaşadığı travmaya açıklık getiriyor. Film oldukça insancıl bir filmdir çünkü herhangi bir siyasal olaydan uzak olan ailenin bozulan duygusal bağlarını gösteriyor. Film gerçek röportajları hem gerçek üstü hem de kurmaca bir sahnede gösterir.

28 Aralık 2011, Çarşamba, 19:00, Çarşamba
GEÇMİŞ MAZİ OLMADI /Türkiye / 2011 / 60’ / Türkçe
Yönetmen: Mehmet Özgür Candan
12 Eylül’ün ardından hayatı alt üst olan Tümay’ın ve ailesinin hikâyesini esas alarak, bir annenin gözünden o dönemde yaşananlara ışık tutacak. Tutuklanarak cezaevine konan iki kızı ve damadının öyküsü, doğmamış torununa mektuplar yazarak kurduğu bağın anlatılacağı belgesel, o dönemde kendisi gibi, çocuklarını görmek için cezaevi önlerinde yatıp kalkan binlerce annenin ortak hikâyesini ele alıyor.



Hiç yorum yok: