Bu grubu İ.T.Ü mezunları oluşturuyor ve 10 seneyi aşkın süredir oyunlarını yazıp oynuyorlar. Geçen yıldan itibaren oyunlarını, “Kumabaracı 50” adındaki Beyoğlu Kumabaracı yokuşunda bulunan kendi sahnelerinde sergiliyorlar.
Oyunlarının çoğunluğunu Yiğit Sertdemir yazıyor ve yönetiyor, aynı zamanda oyunlarda da rol alıyor. Yazıp yönettiği birçok oyun ödül almış.
Kumbaracı 50 sahnesinde haftanın her günü bir oyun sergileniyor. Çoğunluğu 6’dan sonra Tiyatro grubunun elbette.
Bu sezon da sergilenen oyunları şunlar: Fail-i Müşterek, Öldün, Duydun mu? O.B.E.B. , 444, Kapıların Dışında.
O.B.E.B sosyal içerikli bir komedi oyunu. Kendilerinin tabiriyle bir komplo teorisi.
Oyunun içine yerleştirilmiş gizli ipuçlarını bulursanız çok hak vereceğiniz bir teori bu.
Hikaye 70 ‘li yıllarda geçiyor. Merkez OBEB için çalışan bir psikolog gizli bir dönüşüm projesinin yürütücüsüdür.
Bu projede 4 kadın hissettirilmeden merkezce belirlenen kimliklere dönüştürülecektir.
Aydın, dışavurumcu sanatçı, lider, ve devrimci karaktere sahip bu kadınlar birkaç terapi ile bu dönüşümün kaçınılmaz sonuçlarına maruz kalırlar.
Hikaye eski bir zamanda geçmesine rağmen gizliden gizliye günümüzü çağrıştırıyor bize.
Çok zekice yazılmış, sosyal ve politik yaşama, devletlerin yönetimine göndermelerle dolu bir taşlama.
Satır aralarında kadınların toplumdaki yeri ve değeri, sorgulanırken, bir yandan da büyük güçlerin toplumda öne çıkan insanları kendi amaçlarına uygun olarak kontrol ettiği bir komplo teorisi ortaya atılıyor.
Düşünen, sorgulayan, tepkisini gösteren kişiler yerine magazinle ilgilenen, dedikodu merakı yüksek insanlar yaratıldığına dikkat çekiliyor örneğin.
Dışavurumcu kimlikler bastırılıyor.
Kapasitesi yetersiz kişiler toplumun lideri olabileceğine inandırılıyor. İnsanlar kendilerine olan inançlarını kaybediyor ve düşüncelerini savunamaz hale getiriliyor.
Ortaya koyulan karakterler aslında günümüzün gerçek kişileri. Bunu yakalayabilmeniz pek de zor olmayacak.
Yüksek tempolu, eğlenceli ve oyuncuların harika performans gösterdiği bir oyun OBEB.
Bittiğinde bazı gerçeklerle yüzleşmiş olmanın sersemleticiliğini yaşarken biryandan da zekice esprilerle donatılmış iyi bir güldürü seyretmenin keyfini hissedeceksiniz.
6’dan Sonra’nın diğer oyunları ile ilgili kısaca bilgi de vermek istiyorum,
444’ adlı oyun, bir çağrı merkezinde geçiyor. “Hatırlatma Merkezi”nin şikayet bölümünde; biri uzun zamandır çalışan, diğeri yeni işe başlayan iki kişinin gece vardiyası sırasında, çağrı sisteminde işler karışır. Buldukları çözümler ve cevaplar; gerilim ve mizahın iç içe geçtiği yüksek tempolu bir gece sonunda, onları çarpıcı bir gerçeğe ulaştırır.
Öldün Duydunmu: Büyük bir gürültüyle gözlerini açan adam, kendini hiç bilmediği tuhaf bir yerde bir banyo küvetine gömülü bulur. İçinde bulunduğu durumu anlatmak üzere, bir masalcı gelir. Adam intihar etmiştir ve hayatının masal olarak gözden geçirileceği bir yerde bulunmaktadır. Sonrasında, beklenmedik bir şekilde olaya Ebe olduğu söylenen kişi dahil olur.
3 yorum:
Süper oyundu bence de.. Bu arada 444 de çok başarılı, tavsiye ederim..Sevgiler..
doğrusu çok merak ettim. bu ara tiyatroya bayaa sardık, hemen uygun bir gün var mı bakacağım :)
444'ü 2-3 sene önceydi izlemiştim gayet başarılı , hem yazmış hem oynamıştı diye hatırlıyorum oyunculardan erkek olan, çok komikti baya gülmüştüm :)
Yorum Gönder