9 Mart 2012 Cuma

Evimizde köy havası

Bu hafta mutfağımıza altın saçılmış gibi hissettim doğrusu.
Herkesin dilindedir ya, şu şehirhayatını bırakıp küçük bir kasabada toprakla uğraşıp kendi ürünlerini üretme, dağcılık, bağcılık yapmak ve doğaya dönüş fikirleri, sütü ineği sağarak içmek, domatesi dalından koparıp yemek, kekiği ellerimizle toplayıp kurutmak.
Kulağa ne hoş geliyor dimi, yapılabilseydi şehirde kimse kalmazdı o ayrı. Bu sadece günümüzün moda sohbetleri, ben kimsenin lafında bir gerçeklik hissetmiyorum neden mi, buna gönül verilseydi yatıp kalkıp domates nasıl yetiştirilir, toprak nasıl verimli hale gelir, tavuklar neyle beslenir, inek bakımı nasıldır araştırırlardı bu söyleyenler, bir hayal tabii konuşulanlar ama sanki biri ha dese ertesi gün gidilecekmiş gibi de ciddiyetle:)

Neyse ben gerçekçi kimliğimle böyle bir yaşama geçişimizin şimdilik bir hayal olduğunun farkına vararak köy yaşamını kısa yoldan eve getirme yolunu buldum.
Yakın bir dostumuzun hatta organik tarım, gdosuz tohumlarla ve üretimi ile ilgisi, bilgisi ve uygulaması olan bir dostumuzun tavsiyesi ile ipekhanim çiftliği adında bilinen Nazilli Aydın'da yeralan bir çiftlikten siparişlerimizi vererek bu haftamızı köy ürünleri haftasına çevirdik.

Efendim gelen 3 litre süt ile ne yapacağımı şaşırdım.Kaynatırken oluşan kaymağı alıp kahvaltıyamı saklamadım, 2 çanak yoğurt mu yapmadım, bardak bardak içmedik mi, oluşan mis gibi yoğurttan ayran mı yapmadık derken sütlaç için bir damla kalmadı. Altın muamalesi gördü üstü sarı sarı yağ bağlayan misler kokan sütçük.
Nazilliden nasıl mı geldi bizim eve bu nadide süt, şişeler içinde buz tutmuş olarak, paketlenip kargo ile yola çıkışının ertesi günü geldi eve ve hala buzluydu.

Bu çiftlikte yok yok ama, sadece süt değil, yayık tereyağı söyledik mesela kokusu bile mest ediyor insanı, tabi ege otları da söyledik, ebegümeci, ısırgan piştikleri an mutfağımızda bir bahar havası esti. Bir demet pırasa geldi, hayatımda pırasanın kokusunun böyle olduğunu bilmiyordum.

Reçeller, konserveler, ballar, meyvaler, sebzeler, baklagiller, otlar herşeyin üretimin yapıldığı muhteşem bir yer burası.  
Çiflikle ilgili bilgi almak ve resimlerle ipekhanimçiftliğini gezmeki isterseniz www.ipekhanim.com adresine bakabilirsiniz. Yeni süt siparişimi verdim artık kutu sütlerine nasıl geri dönüş yaparım bilmiyorum:)
Yaz gelsin artık:)

10 yorum:

Dışavurum dedi ki...

Ürün listesini istedim maille şimdi, ben de istiyorum o sütlerden yoğurt yapmak! :)

Sinem Ergun dedi ki...

Kesinlikle yap Sedacım, Efe katkısız büyüsün, Arya'da ve tabii Doruk'ta:)

Nur MT dedi ki...

Ben de uzun zamandır İpek Hanım Çiftliğinden alıyorum ihtiyaçlarımızı, çok çok güzel, herşey çok lezzetli, hizmet te süper. Hele köy ekmeği ve bazlamaya bayılıyorum, aynı babannemin yaptığı gibi.

Nihal M. dedi ki...

giriş paragrafına bayıldım aynen moda sohbeti bunlar... biz geldik aynı durumdayız şehir havasını özlüyorum ...ipek hanımla komşuyuz hala kapısını çalamadık bir ara uğramayı düşünüyorum hatta emekli olursam bizim çiftliktede de aynı girişimleri yapabilirim gerçi ben emekli olunca köy hayatından şehir hayatına akmayı planlıyorum daha çok :)) siz ballandıra ballandıra anlatıyorsunuz bana çok normal geliyor daha bugün yaptığım ısırganlı ege otlu çörekler şuan masamda duran üstü kaymak kaplı sütüm gibi çok normal ..ama neye özeniyorum neyi çok kıskanıyorum biliyormusun sen gün gün şuraya gidilsin bunlar seyredilsin şunlar yapılsın dediğinde ...içim gidiyor...insanoğlu bu nankör biraz...orta yol nerde ki?

Adsız dedi ki...

Ben de egeliyim dedem Aydın'lı ve Nazilli'ye her yaz uğrarım,hatta daha dün ege'nin nimetlerini anlatan bi blog yazıp üstüne sizin yazıyı okuyunca yorum yapmadan geçmiyim dedim. Bir başka bizim egemiz ,keyifli haftasonları.Selamlar Budapeşte'den

Ayfer dedi ki...

Sinemcim sen yinede kendini sansli sayabilirsin, Sapanca'da az da olsa taze, dalindan koparilmis sebze ve meyvelerden tadabildin. Artik Ipek Hanim ciftligi komsu kapimiz olur ^-*
Afiyet olsun, ellerine saglik. Cok opuyorum ve guzel bir haftasonu gecirmenizi diliyorum.

kara kitap dedi ki...

sende gördüm geri kalmayayım dedim.hemen bugün sipariş verdi.dört gözle marullarımı bekliyorum.bıktım bursa'nın kıvırcık marullarından.benim ailem de izmir'de yaşıyor.aahh ahh,anneme pazardan alışveriş yap kargoyla gönder bana diyorum.atla otobüse gel diyor.zalım kadın...

Sinem Ergun dedi ki...

Nur merhaba, köy ekmeği bende sipariş etmiştim, bir ton ağırlığında koca bir ekmek geldi, mis kokulu evet:) Epey kişi biliyormuş bu çiftliği ne güzel:)

Nihalcim, işte insanın hep değişiklik arayışının kanıtlarıyız değilmi, devinim başlıca ihtiyacımız, bu da çok normal, sen de biliyorsunki şehire geldikten bir müddet sonra oraları yine özliycen:) ama sanata yakın olma konusunda da çok haklısın İstanbul bu konuda çok cömert:)

Sinem Ergun dedi ki...

Ashley merhaba, yorumun için çok teşekkürler, her yaz Ege de bir kapın olması çok güzel:) Selamla:)

Ayferciiiim, ben de çok öptüm, geldiğinizde birgün köy kahvaltısı yapalım bizde olurmu:)

Sinem Ergun dedi ki...

Kara kitap:)))) afiyetle yersiniz umarım:) annene söyleme bari üzülmesin, gitmeniz için başka bahane bulmak zorunda kalacak bide, öptüm:)