25 Şubat 2010 Perşembe

Balıkesir Muhasebecisi

Şehir Tiyatrolarının, bu seneki eğlenceli oyunlarından biri.

Başrollerde Mazlum Kiper, Berrin Koper ve Naci Taşdöğen var.

Oyun Reşat Nuri Güntekin tarafından 1953 yılında yazılmış.

Balıkesir'de muhasebecilik yapan ve mütevazi bir hayat süren Tahir Bey, İstanbul'da yasal olmayan yollardan ticaret yapan bir şirkette çalışmaya başlar ve İstanbul'un sayısız zenginlerinden biri olur.

Yetişkin bir oğlu ve kızı vardır. Tahir Bey'in, kumar, partiler, içki gibi alışkanlıkları eşi Huriye hanım tarafından hiç hoş karşılanmamakta üstelik kendisi bu hayata uyum sağlayamamaktan şikayet etmektedir. Oğlunun altında uçağı, yatı, ve bol parası olmasına karşın idealist söylemlerle eski hayatına özlem içinde olduğunu sürekli dile getirmektedir, keza kızı da aynı şekilde.
Üstüne üstlük bir gün Tahir bey, dolandırıcılıktan hapse girip 4 ay sonra çıkınca ev ahalisi iyice utanca boğulmuştur. Tüm bunları farkeden Tahir bey, ailesine son oyununu oynar ve bu oyundan herkes boyunun ölçüsünü alır.

Elbetteki deneyimli oyuncuların hiç teklemeden performaslarını ortaya koyduğu, özellikle Şerif Ali dayı rolündeki Naci Taşdöğen'in harika denecek karakter oyunculuğunu seyretmek keyifliydi.

Baştan sona ana teması belli ve fazla derinliği olmayan bir oyun olmasının yanısıra espriler ve güldürü unsurları eski zaman özellikliydi. Yani günümüzde güldürü olarak belaltı esprileri kullanılıyor ve elbette öyle bir güncellik değil ama daha zekice düşünülmüş espriler olmasını tercih ederdim.

Nihayetinde bundan 60 yıl öncesinin bir oyunu olması ve ogün için belkide çok komik gelebilecek bir dizi diyaloğun yer alması normal ama yinede günümüz seyircisinin algısına göre uyarlanabilirdi belkide, bana biraz çocuk tiyatrosu gibi geldi. Ukalalığıma verin.

2 yorum:

Disavurum dedi ki...

Sinem genel hatlariyla ayni seyi dusunuyorum oyunla ilgili .
Kendi adima ukalalik olarak degerlendirmedim yorumlarini; aksine aciksozlulukle ve rencideye varmayacak duzeyde elestiri-yorum yapabilmen guzel olan .

Sanat Notları dedi ki...

Seninle bu seneki oyunlar hakkında çok paslaşacağa benziyor. İkimizde tiyatroya meraklıyız anlaşılan. Notun için teşekkürler. Birde Temir ile Binali'yi gördüm bu yakında bir harikaydı, yazıcam ilk fırsatta, seyrettiysen düşüncelerini bırak mutlaka..