8 Şubat 2010 Pazartesi

Hapishanede Sanat - Mahsus Mahal

Haftasonu Beyoğlunda bir cafe'de otururken müşteriler için konulan dergileri karıştırıyordum ve"Mahsus Mahal" diye bir edebiyat dergisi gördüm. İlgimi çekti aldım. Üzerinde "Üç aylık Hapishane ve Edebiyat Dergisi" yazıyordu. İçinde Genel yayın Yönetmeninin yazısını okuyunca çok etkilendim. Bu sayıyla derginin 4. yılını kutluyorlardı.
Bu dergi sanatı hapishanelere götürürken, oradaki yetenekleride bize getiriyormuş.

İnsan heryerde kendini ifade etme arzusundadır. Kendini ifade ettikçe  özgüvenide artmakta böylece kendini değerli hissedip yaşama bağlanmaktadır.Yaşam sevinci olan insan gelecekten umudu olan insandır.

Dergide yazıldığına göre hapishanelerde yaşayan insanlar yazdıkları ve edebi değeri olan yazılarını yayınlamakta güçlükler çekiyorlar. Bu projeyle şuana kadar 7 kitap yayınlanmış ve 3aylık bu dergi içinde hem hapishane yazarları  hemde diğer tanınmış yazarlar tarafından yazılmış öykü, şiir, deneme, makale yazıları, karikatürler yayınlanmakta. Bu şekilde onlar bize, biz onlara edebiyat yoluyla ulaşmış oluyoruz.

Dergide yazılan iki nokta asıl dikkatimi çeken beni çok etkileyen oldu. Derginin yayınlanmaya başlamasıyla birlikte birçok kişi yazdıklarını editör kurula göndermiş, (insanların anlatacakları nekadar çok şey var kimbilir, hikaye, öykü anılar...) şöyle birşey çıkmış ortaya siyasi suçluların yazdıkları daha çok seçilirken, adli suçlularınki elenir vaziyette yani entellektüel seviyeleri düşük. Fakat zamanla bu dergiyle yazma hevesi birçok kişiye yayılırken okuma bilmeyenler de okuma yazma öğrenmeye başlamış. Ve hapishanelere kitaplar gönderilmeye başlanmış. Bu nokta benim için çok önemli çünkü hapishanede geçen vakit kişisel gelişim için desteklenmediği sürece boşa geçmiş olarak düşünüyorum. Sanat, kişilik ve davranış gelişiminin en önemli kaynağı bence.

Bu projeden haberim olduğu için çok memnun oldum ve tebrik ediyorum.

Derginin internet sitesine ulaşıp daha fazla bilgi almak isterseniz adresi http://www.mahsusmahal.com

2 yorum:

bienal dedi ki...

Buralara kadar geliniyor ve bize uğranmıyor demek :(

Sanat Notları dedi ki...

Aklıma gelmedi değil ama sen kimilir hangi yemeğin en iyisini gitmişsindir diye düşündüm:)