8 Şubat 2010 Pazartesi

Ruhundan Tramvay Geçen Adam

Ferhan Şensoy'un son oyunlarından biri.
Ne zamandır fırsat bulup Ses Tiyatrosuna gidip Ortaoyuncular'ı seyredememiştik. Plansız yaşamaya devam ederken dün birden kendimizi salonda bulduk. Cumartesi akşamları "Ruhundan Tramvay Geçen Adam" oynanıyor. Ferhan Şensoy 2009 yılında iki oyun ortaya koydu, bir diğeride "2019". Onu da Perşembe akşamı oynuyorlar. "Fername" ve 13 yıldır oynadığı "Ferhangi Şeyler" ise zaman zaman hala gösterimde.

Oyun Karl Valentin (1882-1948) isimli Alman bir tiyatrocunun hayatının kesitlerinden ve şovlarından Ferhanca bir derleme.
Valentin'in hikayesi enteresan. 2. Dünya savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda siyasi espriler yapmasına ve Hitler'le ilgili çeşitli göndermeler ve yermeler yapmasına karşın yasaklanmamış bir oyuncu. Sebep olarak oyunlarının anlaşılamadığı düşünülmüş. (Bunun yanında bir de ikisininde aynı terziyi kullanmaları söylentisi de vardır.)
Fakat savaş yüzünden tiyatro seyircisinin azalması sebebiyle köyüne gelir ve orada bileycilik ve marangozluk yapar. Hitler'in ölümünden sonra Münih'e geri döner ve tekrar tiyatrolarda gösteriler yapar. Charlie Chaplin, Brehct ondan esinlenmişlerdir. Valentin kelime ustasıdır, ve uyumusuzluk komsedisi yapar.

Ferhan Şensoy'un yorumu, uyarlaması ve o melodik ve çok kendine has konuşma tarzıyla (kelimeleri uzatarak ve ses tonundaki iniş çıkışlarla vurgulama becerileriyle) yine ve yine harika bir oyun olmuş.
Eski dostları Grup Gündoğarken'in gitar ve mızıka eşliğinde ikinci dünya savaşının dramatik lirikleriyle ve zaman zaman ritmik temposuyla hazırlanan müzikli gösteri bize çok keyifli iki saat hediye etti.


Arşivime almak üzere Büyük Usta'nın daha önce seyrettiğimiz oyunları şöyle:
Fername
Biri Bizi Dikizliyor
Beni Benmi Delirttim
Sahibinden Satılık Birinci El Ortaoyunu
Fişne Pahçesu
Parasız Yaşamak Pahalı
Çok Tuhaf Soruşturma
Felek Bir Gün Salakken
Ferhangi Şeyler









3 yorum:

Günün Notları dedi ki...

Şu ana kadar Ferhan Şensoy'u sahnede izleme şansım olmadı. Çok merak ettim oyunu.

Sibelbek dedi ki...

Biz geçen sene 2019'a gitmiştik. Listende olmadığına göre biran önce gitmeni şiddetle tavsiye ederim. Ben de listeme bu oyunu alıyorum :)))

Sanat Notları dedi ki...

Banu, mutlaka izlemeni tavsiye ederim, hatta bir iki kitabınıda fırsat bulursan oku, gülmekten kırılırsın.

Sibel, ah hep kalımızda ama birtürlü gidemedik, birde Perşembe gitmek çok zor, haftasonu oynasalar ne iyi olur, muhteşem olduğuna hiç şüphem yok, teşekkürler