28 Mart 2010 Pazar

Hayranıyım Ya Sen! Köşesi 1 - Kevin Spacey

Yeni bir köşe yapmaya karar verdim. Hayranı olduğum biriyle ilgili zaman zaman bir yazı hazırlamayı düşünüyorum. Yan taraftaki ankettede filmlerinden hangisini daha çok beğendiğiniz oylayabilirsiniz.

Köşemin ilk konuğu Kevin Spacey olacak.

Bence O, tam bir karakter oyuncusu. Aynı zamanda dansçı, şarkıcı ve bir müzikal sanatçısı. Bunların yanısıra yönetmen, senaryo yazarı ve yapımcı. Kariyerinde stand-up şovmenliği bile var.
2003'ten beri Londra'daki "The Old Vic Theatre"da sanat yönetmenliği yapıyor.

Kariyeri ile ilgili bilgiden önce yaptığı röportajlardan bazı alıntılar vermek istiyorum.
Kendisini nasıl ifade ettiğine bakın. Çok zeki bir adam ve bazı sözleri atasözü gibi.
Yalnız çevirmeyi düşünmüyorum çünkü uslubunun ve esprilerinin bozulmasını istemem.

  • I'm not handsome in the classical sense. The eyes droop, the mouth is crooked, the teeth aren't straight, the voice sounds like a Mafioso pallbearer, but somehow it all works. (Çok alçakgönüllü yahu, belki çok yakışıklı değil gerçekten ama karizmatik olduğu bir gerçek seside bence çok etkileyici)
  • I'm aware that, from the outside, this looks like I've got quite an ego. (Bu kadar başarıdan sonra haklı bir egosu da olabilir)
  • If you haven't turned rebel by twenty you've got no heart; if you haven't turned establishment by thirty you've got no brains! 
  •  We enjoy watching actors we know a lot about and who always turn in winning performances. But there are other kinds of actors who get into films, who don't look like movie stars, who bring perhaps a different quality you don't see much of these days. I think I'm probably one of those. (Kesinlikle, her filmde kaliteli oyunculuk anlayışını yansıtıyor.) 
  • I open myself up every time I walk on screen and give you everything that I am. There are parts of me that are in every movie that I've done. That to me is what my job is. 
  •  What I do as an actor is more important there, than what I'm doing in my living room. (İşte bu! Paparazzilere hiç malzeme vermez ama hakkında sayısız dedikodu yapılır özellikle gay olduğu ile ilgili, ama bencede asıl ilgilenilmesi gereken başarıları olmalı)
 Kariyeri hakkında birkaç bilgi,

  • 1959 New Jersey doğumlu 
  •  İlk olarak lisede "Neşeli Günler" müzikalinde başrol oynayarak kariyerinin temellerini atmış oldu. 
  • Julliard okuluna başlamadan evvel  yıllarca Stand-up komedi gösterileri yaptı. 
  •  Profesyonel olarak ilk oyunu ise 1981 yılında New York Shakespeare Festival'inde Henry VI rolü ile oldu. 
  • Hayranı olduğu Jack Lemmon ile "The Murder of Mary Phagan" da beraber rol aldı. 
  • Televizyon dizisi "Wiseguy" daki rolüyle karaker oyuncusu olarak dikkatleri çekti. 
  • Asıl olarak1995 te " The Usual Suspects" deki rolüyle "En iyi yardımcı erkek oyuncu" Oscar'ını alarak statüsünü arttırdı. 
  •  1999 yılında is "American Beauty" ile En iyi erkek oyuncu" Oscar'ını aldı. 
  •  Kevin Spacey, Motion Picture and Television Fund'ın Yönetim Kurulunda yeralmakta. 
  •  2003'ten beri Old Vic Theatre'de Sanat yönetmenliği yapmakta ve Londra'da yaşamakta. 
  • 2005'te Londra South Bank Universitesi tarafından kendisine Doctor of Letters (doktora üstü ünvan) verilmiştir.  
Seyrettiğim filmleri ile ilgili bir seçki,


"Beyond The Sea" filmiyle ilgili dahaönceki yazımı inceleyebilirsiniz.
Kevin Spacey çocukluğundan beri Boby darin hayranıymış ve evde eline geçeni mikrofon yapıp şarkılarını söylermiş.
Benim de filmleri arasındaki favorimlerindendir.












Söylenecek söz yok. Harika bir film ve muhteşem bir son.

















Mutlaka seyredilmeli  Ortayaş bunalımına girmiş bir adamın hayatını gözden geçirdiği bir film. Kevin Spacey bu film ilr "En iyi erkek oyuncu" Oscar'ını kazandı.















Harika bir film daha. K-pax gezegeninden geldiğini iddia eden Prot'u akıl hastanesine kapatırlar fakat O, doktoru söylediklerine inandırma derecesine getirir.Doktor Prot'un gerçek yaşamıyla ilgili bilginin peşine düşer, buarada akıl hastanesindeki tüm hastalar ona hayranlık duymaktadır.














Kevin Spacey bu filmde Harvard'da bir profesördür ve yetenekli öğrencilerden bir takım kurup Las Vegas'ta casinolarda para kazanmanın yollarını öğretir.














Bir muhteşem film daha. Hollywood'da psikiyatristlik yapan Dr. Henry Carter'ın kendiside birçok psikolojik sorunlara sahiptir. Hastalarının çoğunluğu ünlü ve zengin kişilerden oluşan Henry'nin hastaları zamanla birbirleriyle ilişkili hale gelecektir. Yine oyunculuk mükemmel bayılacaksınız.













Sıradışı bir ortaokul öğretmeni olan Eugene Simonet, sınıfına "dünyayı iyi yönde değiştirecek bir proje" ödevi verir. Öğrencilerinden Trevor  piramit düzeninde iyilik yapmaya yönelik bir proje geliştirir. Buna göre bir kişi üç kişiye iyilik yapacak, yaptığı kişilerde başka üçer kişiye iyilik yapacaklardır.












Kate Winslet'inde oynadığı filmde David Galeüniversitede felsefe bölümünde hocadır ve ölüm cezasına karşı grubun üyesidir. Birgün
yakın arkadaşının ölümünden sorumlu tutulur ve ölüm cezasına çarptırılır. Hikayesini yazması için gazeteci Blom'la anlaşır fakat zaman içinde Bloom onun suçsuz olduğuna dair bilgiler almay başlar.

10 yorum:

komançi dedi ki...

olağan şüphelilerde harika bir performans sergilemişti.

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Harika bir köşe yapmışsınız. Bloğunuzu severek takip ediyorum.

Syhn dedi ki...

saturday night live e katıldığında çok şekerdi
madem hayranısın internetten bulaiblirsen indirmelisin ve olağan şüpheliler de ise aşmıştır!

Sanat Notları dedi ki...

Çoban Yıldızı, çok teşekkür ederim. Mesajınız beni çok memnun etti.

Komançi ve Shyn Olağan Şüphelilerde çok başarılıydı bencede ama Beyond the Sea'yi seyretmediyseniz mutlaka tavsiye ederim çünkü oarada müzikal performansına şahit olacaksınız, mükemmel,
Staurday Night Live konusuna özellikle vakit ayırıcam teşekkürler

Unknown dedi ki...

bilmem hatırlar mısınız...wiseguy diye bir dizi vardı eskiden...ilk onu orada keşfetmiştim... süperdi...

sonrasında da çok iyi yapımlarda yer aldı...

seven
usual suspects
american beauty

komançi dedi ki...

seven daki oydu dimi?
şimdi okuyunca hatırladım.
bir klasikti

Av. Levent Öge dedi ki...

ankette keşke se7en'da olsaymış, göründüğü sahneler az belki ama can alıcı. o insanı delirten sakinliği eşssizdir.

Av. Levent Öge dedi ki...

bu arada oyumu olağan şüphelilere verdim. sonradan bir sürü sürpriz sonlu film yapıldı ama onun yeri başka. hem sonra kayser soze kızabilir:)

Sinem Ergun dedi ki...

stardust, o sakinlik aslında onun mizacında var, tam böyle rollerin adamı, ayrıca delide olsa, suçluda olsa özünde zeki karakterli rollerde oynuyor hep, çok güzel yansıtıyor,
Bu nasıl bir filimdir, Kayser söze ismi nasıl akılda kalır, seyrettiğim günden beri hiç unutmadım, beynime yapıştı,algıda seçiciliğin zirvesi olsa gerekde bunda seçilecek nevar onuda anlamadım.

Sinem Ergun dedi ki...

Bu arada youtube'da saturday night live yok, başka sitelerdeki deaçılmıyor, ama Inside the actors studio'yı seyrettim, orada bir taklitler yapıyor şahane, Al Pacino, Marlon Brandon vs, kopuyo insan, şahane, ama hazırcevaplık ve zekasına hayran kalmamak elde değil.