15 Mart 2010 Pazartesi

Inglourious Basterds - Soysuzlar Çetesi

Sıkı bir film. İnsan koltuğunda şöyle rahatça oturup seyredemiyor, hep diken üstünde, hep gözü dört açık kalıyoruz. Bölüm bölüm ilerleyen filmde her an diyaloglar üzerine kurulu bir psikolojik gerilim var. Bir kedi fare oyunu sürekli.

Oscar adaylığı ve En iyi yardımcı erkek ödülünü almasına çok memnun oldum. Keşke daha fazla ödül alsaydı. Nazi Albayı rolündeki "Christoph Waltz" bu ödülü okadar hak etmişki. Tek kelimeyle harika.

Filmin konusu Nazilerin işgali altındaki Fransa'da Naziler yahudi avına devam ederken, kendilerine "Basterds"  ismini koyan bir grup Amerika'lı Yahudi asker ise "Brad Pitt" yönetiminde Nazi'leri yakalamanın peşindedir.

Filmin adının manidarlığını işaret edip ve fakat sebebini yazmayıp seyrederek ortaya çıkarmanızı tercih ederim.

Film absürd denebilecek bazı sahnelerle seyirciyi zaman zaman gevşeme moduna getirse de çoğunlukla gerilimi ensede hissetiriyor doğrusu.

Filmin Künyesi

Yönetmen ve Senarist Quentin Tarantino

Oyuncular
Brad Pitt
Til Schweiger
Christoph Waltz
Eli Roth
Diane Kruger
Samuel L. Jackson

7 yorum:

Bero dedi ki...

Özellikle, filmin başını çok sevmiştim, çok etkileyiciydi.

Dışavurum dedi ki...

Kesinlikle çok başarılı bir oyunculuktu Christoph Waltz'un performansı.
Biz de bu cuma seyrettik , bana artık 'Nazi'li filmler kabak tadı vermeye başladı ama İnglourious Basterds'ı hariç tutuyorum.
Tarantino farkı ...

Av. Levent Öge dedi ki...

Benim merak ettiğim bir mevzu var bu filmle ilgili; bu tarz fimlerde Yahudiler mazlumdur, onlar ya da onlar adına birileri Nazilere saldırmaz ya da bu filmde gördüğümüz şekilde işkence uygulamaz. Bundaysa Hans Landa'nın psikolojik soykırımı (Onunkisine işkence denmez) dışında pek bir Nazi saldırısı yok. Onu yerine kesip biçen Yahudiler var . Tarantino: "filmin başından beri sana Nazilerin ne kadar kötü olduğunu anlattım, onlardan nefret ettin ve bak şimdi onların kafa derilerini yüzüyorum, sen de bundan zevk alıyorsun, öyleyse nefret ettiğinde Naziler'den ne farkın var mı diyor" yoksa bu sadece Tarantino'nun Yahudi intikam fantezisi mi? Filmde Hitler'in bile öldüğünü hesaba katarsak bu ihtimal de hiç öyle uzak durmuyor.
Bilemedim.

Sanat Notları dedi ki...

Bero, haklısın ilk bölüm albayla tanıştığımız sahne, tüm nezaketiyle ve ikna kabiliyetiyle istediğini alıyor değilmi, onun olduğu her sahne güzeldi bence Apple Strudel ve yanına süt dediği an da öyle.

Seda, bencede bu filmi klasik Nazi ve savaş filmlerinden ayrı tutmak gerek çünkü aslında o filmlerle alay ediyor aslında, ve tarihi baştan yazıyor hayal gücüyle Tarantino.

Sanat Notları dedi ki...

Stardust, Tarantino'nun filmleri genelde kanlı ve vahşet doludur. Sanırım asıl kendisi böyle senaryolardan hoşlanıyor ve bunları görselleştirme sanatını seviyor. Elbette Tarantino seyirciside bunu bilip bundan zevk alanlar.Yani konunun Nazilerin öldürülmesimden alınan zevk değil bence. Tarantino bu filmde bir fantaziyi alaycı yolla beyaz perdeye aktarmış. Bence amacı sadece soykırım filmlerine karşı bir taşlama film yapmak. Bunun yanısıra Yauhi asker grubunun adı Bastard's olsada filmin adında bu grup, Inglourious Bastards yani utanç verici, şerefsiz olarak nitelendirilmiş, aslında sonunda yine iş bitiren bir yahudi oluyor, Shosanna.

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Vizyona girdiği ilk hafta gitmiştim.Çok beğendiğim bir film oldu.Brad Pitt süperdi.hele italyanca konuşmasında kopmuştum:)

Sanat Notları dedi ki...

Dalgaları Aşmak, çok iyi hatırlattın ayrıca Brad Pittin film boyuncaki şiveside süperdi