3 Mart 2010 Çarşamba

Kabare - Şehir Tiyatroları

M-ü-k-e-m-m-e-l !

Harika bir performans harika bir oyun. Büyük bir keyifle izledim, çok etkilendim ve gurur duydum.

Tam 2,5 saat yüksek tempolu, herbir duyguyu hissederek ve hissettirerek , müthiş danslar ve şarkılar eşliğinde oyunu ortaya koyan oyuncularımızı çok çok tebrik ederim.

Oyun boyunca piyano, akordeon, klarnet, saksafon, trompet, trombon, davul ve bastan oluşan harika bir orkestra eşliğinde oyuncuların tüm performansları canlı ve mikrofonsuz.
Dekor büyük bir hız ve ustalıkla sürekli değişmekte, kostümler cüretkar ve oyunun ruhunu çok iyi yansıtmakta (bundan dolayı ayrıca tebrik ediyorum)

Oyunun yıldızları ve ayakta dakikalarca alkışlanası oyuncuları ise elbetteki Emcee yani Klüp'ün sunucusu rolündeki Mert Turak ve Sally rolüyle Senan Kara Tutumluer.

Mert Turak, gay bir sunucu ve showmen'i koca koca gözleri, kocaman gülümseyişi, mimikleri, vücut dili ve sahnede tüm gözleri üzerine çeken performasıyla sergileyişi bir harikaydı. Kocaman alkışlar ona..

Birde Senan Kara Tutumluer var ki, bir showgirl'e uygun konuşma tarzı, çocuksu ve yinede hayattan umutlu tavırları, ve her sahnesinde duyguyu olduğu gibi yaşayaıp seyriciye aktaran harika bir oyunculuk. Bunun yansıra yeri gelince sert yeri gelince duygu yüklü ses tonuyla şarkıları muhteşem. Kocaman kocaman alkışlar da ona..

Oyunla ilgili yaşadığım bir anektoddan bahsetmek istiyorum. Ben en ön sıradan izledim oyunu ve oyun boyunca zaman zaman oyuncular sahneden inip ön sıranın önünde performans sergiliyorlardı. Oyunda Sally, Kit Kat Klüp'te üzgün bir şarkı söylerken önümüzde bayılıverdi ve hemen ekip gelip ayağa kaldırdı ve klüpte şov devam etti. Oyun bittiğinde çıkarken seyirciler birbirlerini şöyle ikna etmeye çalışıyorlardı " gerçekten bayıldı, ama iyi toparladılar, zavallı kız, yok yok oyun diildi gerçekti".
Söylediğim gibi işte o kadar inandırıcı ve duygu yüklü oynuyorlardı.

Oyunun künyesi kısaca şöyle:
Yazan:                    Joe Masteroff
Yöneten:                 Yücel Erten
Oyuncular:
Emcee:                    Mert Turak 
Sally Bowles:           Senan Kara Tutumluer
Clifford Bradshaw:   Can Başak
Ernst Ludwig:           Ergun Üğlü
Fraulein Schneider:   Selma Kutluğ 
Herr Schultz:            Hakan Arlı 
Fraulein Kost:           Işıl Zeynep Coşkun
ve diğer 15 harika oyuncu

Müzikalin konusu ise kısaca şöyle:
1930'lar Berlin.Naziler güç kazanmakta fakat gözardı edilip küçümsenmekte, savaş sonrası Almanya ekonomik olarak çok sarsılmış, zenginler çok zengin geriye kalan halk ise işsizlik ve pasarsızlıkla mücaede etmekte, sokaklar çatışmalarla dolu, toplum bir karmaşa içinde, bunu yanısıra içki, uyuşturucu, fuhuş, genelevler, kabareler, barlar eğlence biçimi.
Bir Amerikalı yazar kendine yazacak hikaye bulmak için Berlin'e gelir ve Kit Kat Klüp'te çalışan bir show girl ile yaşadıkları o devrin hikayesini, insanların ayakta kalma mücadelelerini, siyasi gelişimleri ve etkilerini izleyiciye sunulur.

"Caberet" müzikali bol ödüllü yazar Masteroff tarafından yazılmış olup 1.116 kez oynanmış ve Tony Ödülünü kazanmış. İlk kez 1966 yılında oynanmış olup müziklerini "Chicago"gibi ünlü Broadway müzikallerine imza atmış olan John Harold Kander hazırlamış.
Şehir Tiyatrolarında ise 2 yıldır gösterimde.

7 yorum:

Yemekbahane dedi ki...

Simen,

Ne güzel geziyorsun...Bir bilet de bana al, beni de götür yaawww..

Bero dedi ki...

Bilet almak için hemen Şehir Tiyatroları'nın sitesine girdim ama hiç bilet kalmamıştı :(

NzN dedi ki...

Ben de bu oyuna bilet arar haldeyim...
Bilet bulduğumda bana uymadı
bana uyduğunda bilet kalmadı

Yazıyı okuduktan sonra iyice heyecanlandım...

Takipteyim...

Sanat Notları dedi ki...

Sevgili Bero ve Nzn,
Bu aya maalesef yok, bende ailem için baktım hatta tekrar bile seyredebilirim,
bu ayın 20 si civarı internette nisan için biletler satışa çıkacak, kaçırmayın derim, sonrada görüşlerinizi paylaşalım

NzN dedi ki...

Tekrar baktım 23'ünde Nisan biletleti satışa çıkıyormuş. İlgililere duyurulur...
Bilet bulamıyoruz baksanıza bir de tiyatro ölüyor derler. Okan'dan her ne kadar hoşlanmasam da (Bayülgen olandan bahsediyorum) söylediklerinde haklı galiba. Bir grup var ki sıkı takipte. Ben biletlerin satışa çıktığı ilk günleri kaçırırsam bir sonraki aya kalıyorum oyunu görebilmek için.

Sanat Notları dedi ki...

Haklısın, şehir ve devlet tiyatroları ucuz diye dolu olsa, özel tiyatrolara bile yer bulmak zor, Okan gibi bencede bilmeyenler hiç gelmesinki bizde bilet bulalım hahah

sedaca dedi ki...

çok güzel yorumlar okudum bu oyunla ilgili, siz de böyle yazınca bu ayın 20'si ilk işim Nisan biletlerine bakmak olacak, teşekkürler :)