24 Haziran 2011 Cuma

Günün Önerileri 24 Haziran Cuma

Bugün önerilerimin konusu Zeka Ürünleri. Zeka diyince kendim de anlam olarak araştırma ihtiyacı hissettim, yani kimleri zeki olarak nitelendirilebiliriz veya zeka ile akıl arasındaki fark nedir. İşte cevaplar:

Akıl doğru düşünce üretmekle ilgilidir. Zekâ ise genelde uygulayıcı olarak düşünülebilir.

Akıl kuramlar ve kurallar ortaya çıkarırken, zekâ bunların pratikte uygulanmasını sağlar.

Başka bir açıdan bakıldığında zekâ düşünebilme gücü ya da yeteneğidir.

Doğru düşünceye ulaşmak ya da sahip olmak ise akılla olur.

(Yeni Rehber Ansiklopedisi 20. cilt: 335. sayfa. 13 Şubat 2010)
Sleuth (2007) - Kenneth Branagh

Hangimiz daha zekiyiz? İşte birbirlerine tuzak kurarak isteklerini elde etmeye çalışan ve kendini diğerinden zeki zanneden iki adamın tehlikeli oyunları.
Sleuth, tiyatro oyununu hatırlatır şekilde tek bir mekanda ve sadece iki kişinin oynadığı bir film. İntikam ve zeka üzerine kurulu hikaye tam bir kedi fare mücadelesi gibi. Terazinin ibresi tüm film boyunca iki tarafa da kaymakta ve izleyiciyi bir sonraki hamleyi merakla bekler hale getirmekte.

Çok satan dedektif romanları ile ünlenmiş yaşlı milyoner yazar Andrew şehir dışındaki yüksek teknoloji ile donatılmış lüks malikanesinde yalnızdır. Karısı Maggie onu kendinden daha genç, Milo adında işsiz bir oyuncu için terketmiştir.
Genç, zeki ve hırslı bir insan olan Milo, Andrew'ın daveti üzerine malikaneye gelir. Milo'nun amacı Andrew'ı boşanma kâğıtlarını bir an önce imzalamaya ikna etmektir. Andrew kağıtları imzalayacağını fakat bunun bir bedeli olduğunu söyler.
Oyuncular: Michael Caine, Jude Law

Not: Sleuth, Anthony Shaffer'in yazdığı 1970 tarihli Tony ödüllü oyunundan adapte edilmiştir. Bu oyun aynı zamanda Eylül 1970'te Dormen Tiyatrosu tarafından Son Gülen adıyla sahneye konmuştur.


Gülen Düşünceler - Bernard Shaw
Zeka, düşünebilme gücü ve yeteneği ise o zaman dünyayı düşüncelerine hayran bırakan Bernard Shaw'ın Gülen Düşünceler kitabını bir başucu kaynağı olarak önereceğim. Şakir Eczabaşı Shaw'un canlı, olağanüstü ve yalın "gülen düşünceleri"ni bütünleştiren bir seçki hazırlamış.
Shaw'un düşünceleri çeşitli başlıklar altında toplanmış. Örneğin Çağdaş Yaşam, Kadınlarla Erkekler, Sanatlar Sanatçılar, Evlilk Mutluluk, Zenginlerle Yoksullar....

Bernard Shaw 1856 - 1950 yılları arasında yaşadı ve kitapta da göreceksiniz ki düşünceleri elbette yaşadığı dönemin düşünce yapısına çağdaş bir yaklaşımla karşılık vermek olmuş. Günümüzde bakıldığında bazı söylemleri çağdışı gibi görünebilir ama düşündüklerini karşısındakini gülümseterek dile getirmesi olağanüstü bir yeteneğin göstergesi.

Bernard Shaw kendini şöyle anlatıyor:
- Benim güldürme yöntemim, gerçeği açıkça söylemek. Yeryüzün en büyük şakasıdrı, gerçek....
- Sessizliğe inananlardan yanayım; bu konuda saatlerce konuşabilirim.


İhsan Cemal Karaburçak Sergisi


20. yüzyıl Türk resminin en özgün isimlerinden ve az sayıdaki otodidakt ressamlarından biri olan İhsan Cemal Karaburçak, 7 Nisan - 6 Temmuz 2011 tarihleri arasında Pera Müzesi'ne konuk oluyor.

Özgün üslubu kadar renkleri, özellikle de tuvaline imzası kadar yer etmiş "mor"uyla tanınan sanatçı, ölümünden 40 yıl sonra yaklaşık 90 yapıtıyla sanatseverlerle buluşuyor.

Yer:Pera Müzesi:Meşrutiyet Cad. No:141 Tepebaşı Beyoğlu T:0 212 334 99 00
Tarih : 07 Nisan-03 Temmuz 2011



1 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

heeyyyooo!! 2 önerini yapmışım zaten.kitap okundu, sergi gezildi :))