Karikatür bambaşka bir sanat türü. Hayalgücü, zeka, yaratıcılık, entelektüel seviye ve dünyadaki sosyal ve siyasal gelişmeleri yakından takip ediyor olmak gerekiyor.
Bir çizimle, tüm düşüncenizi yansıtacak, eleştirinizi yaparken veya bir olaya tepkinizi gösterirken biryandan düşündürüp diğer yandan yüzlerde bir tebessüm yaratabileceksiniz.
Aslında karikatürünüz ortak düşüncenin bir yansıması olacak.
Bu yüzden sosyal içerikli karikatürler bizi hem dünyadaki gelişmelerden haberdar eder hem de hissettiklerimizi görsel olarak bir çizimle karşımıza çıkarır.
Dünyada ve Türkiye'de pek çok karikatürist var ve her yıl bir yarışmayla bu karikatüristler yarışıyor, üstelik bu yarışmaya Türkiye evsahipliği yapıyor.
Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması 26 yıldır yapılıyor. Yarışmaya bugüne kadar 136 ülkeden 60.000 eser katılımış.
Jürisinde bulunan dünyaca ünlü karikatüristler (Adolf Born, Steve Brodner, Fontanarrosa, Brad Holland, Anita Kunz, Mordillo, Jean Plantu, Quino, Jüng Spahr, Ralph Steadman, Tignous, Roland Topor, Georges Wolinski) ödüle değer bulunan 15 eseri seçiyor. Birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödüllerinin yanı sıra 12 sanatçıya da başarı ödülü veriliyor.
Her yıl kasım ayında görkemli bir törenle ödüller dağıtılıyor.
Daha sonra ödüllü karikatürler yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli zamanlarda sergileniyor.
Merak edenler 9 Nisan'a a kadar Caddebostan Kültür Merkezinde bu yılın sergilenmeye değer görülen karikatürlerini görebilirler. Aşağıda birincilik ve ikincilik ödülü alan İtalya ve Türkiye'nin karikatürlerini bulabilirsiniz.
İnternet üzerinden eski yeni tüm ödüllü karikatürleri görmek istiyorsanız http://www.aydindoganvakfi.org.tr/CaricatureCompetition.aspx tıklayabilirsiniz.
5 yorum:
Süper 9 nisana kadar mutlaka gidip göreceğim...
karikatürü çok güzel tanımlamışsın, ben de çok severim.
karikatür dalında dünyada söz sahibi ülkelerden biri de İran'dır.ilk kez gördüğümde bana çok ilginç gelmişti.Aydın Doğan ödüllerinde geçtiğimiz yıllarda hem ödülleri var hem de katılımları çok yüksek.
ama bu yılki serginin tarihi ve yerini bilmiyordum pek bir faideli oldu benim için :)
Mia, aynen ajandada,
Nane şekeri teşekkür ederim. İran'da sosyal ve siyasi eleştirilecek o kadar çok şey varki ondan olsa gerek. Gerçi hangi ülkede yok, bizde de ne malzemeler var.
Sergiyi bende bitmeden görmeyi istiyorum,
Barış ile ilgili olan karikatür çok vurucu.
Yazar cok tesekkurler...
Selamlar Senay
Yorum Gönder