14 Ekim 2010 Perşembe

Bir Zamanların Sansasyonel Yazarı "SAGAN"

"Çok güçlü görünen, başarılı fakat yalnız bir kadın'ın hikayesi"
Yönetmen: Diane Kurys
Yıl: 2008
Oyuncular: Sylvie Testud, Pierre Palmade

"Günaydın (Merhaba) Hüzün" adlı kitabı duydunuz mu? veya filmi?

İşte bu kitabın ünlü yazarı Françoise Sagan'ın hayatı, filmin konusu.

Sagan (takma bir soyad bu) ilk kitabı olan "Bonjour Tristesse"yi 50'li yıllarda 18 yaşındayken yazıyor. Bir anda bestseller seviyesine ulaşıyor. Kitaplarının peşi gelince dünyaca ünlü bir yazar haline geliyor.
Çok paralar kazanıyor haliyle. Ama Sagan paraya önem veren biri değil hatta kumar zevki yüzünden çok paralar kaybediyor. Günü gününe yaşıyor. Hayatı boyunca parasızlık onun için hep sorun oluyor.

Bir gece bütün parasını kumarda kaybetmişken, son kalan fişlerini sürekli 8 rakamına oynayarak, rulette milyonlar kazanıyor ve aldığı bahçeli ev ölene onun ayrılmaz bir parçası oluyor.

Ruhu sürekli mücadele içinde. Sert bir mizacı, erkeksi bir tarzı var. Fakat ışığı okadar aydınlık ki, ona tutkuyla bağlı erkekler hep birarada onun yanında yaşıyorlar. Hayatının bir döneminde lezbiyen ilişkileri de oluyor.  İki kez evleniyor, bir çocuğu oluyor. Bu kalabalık yaşamında hep yalnızlık hissediyor.
Yaptığı trafik kazası sonucu hayati tehlikeyi atlatıyor ama sürekli aldığı morfin yüzünden daha sonra kokainman oluyor.
Hayatı boyunca hep aşkı arasa da yaşadığı birçok sansasyonel beaberliklere rağmen ona yalnızlıktan başka birşey kalmıyor geriye.

Kısa Notlar
- Sagan enerjik bir kadın. Sürekli yazıyor, romanlar, piyesler.. Gece hayatı, kumar, hayatındaki erkekler, kadınlar, imza günleri, yurtdışı seyehatleri. Tüm bunları filmde ani geçişlerle izliyoruz. Gözünüzü açıp seyretmenizde yarar var, sonra kim kimdi karıştırmayın.

- Sagan'ın hep bir iç sıkıntısı ve huzursuzluğu olduğunu, tam olarak mutlu olmadığını görüyoruz. Film bunu çok güzel yansıtmış.

- Başrol oyuncusu Sylvie Testud, Sagan'a okadar benziyor ki. Gençliğinden yaşlılığına kadar gayet inandırıcıkla hep o canlandırıyor.

- Filmin geçtiği yıllardaki siyasi gelişmeler ve Sagan'ın yaklaşımını az da olsa görebiliyoruz.

- Filmden sonra Sagan'ın meşhur kitabı "Günaydın Hüzün"ü veya bir başka kitabını okuma isteği doğuyor insanda. Böyle yakından tanıyınca yazdıklarını merak edebilirsiniz benim gibi. O zaman müracaat sahaflar olacak, çünkü kitapçılarda baskısı tükenmiş. Bilginize...

3 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

"Günaydın Hüzün" ü de, "Brahms'ı Sever misiniz?" i de okumuştum çok yıllar evvel. Hatta eski bir baskısı (sahaftan almıştım) hala kitaplığımda durur. Lakin konuları bulanık kafamda, konuyu net çıkarmam zor. Bak iyi hatırlattın, Antalya'ya dönünce tekrar okuyayım:))

Adsız dedi ki...

Neden aklıma Jim Morrison'un hayatı geldi bilmem ama bu filmi izleyeceğim..

Sinem Ergun dedi ki...

Leylak dalı merhaba, bende sahaftan hem onu hem de Tasma'yı aldım. Kitap sayesinde sahafa gittim, sahaflarda gezinmek de ne hoş, nasıl bir koku var içeride, kalın ciltli hatta Osmanlıca kitapları alası bile geliyor insanın.
Filmler kitaplara, kitaplar filmlere sürüklüyor bizi,

kitaplığı karıştırıp eski kitaplarımızı ara ara karıştırmalı:)) keyifli okumalar..