20 Haziran 2011 Pazartesi

Günün Önerileri 20 Haziran Pazartesi

Günün Önerilerine bugün sadece birbaşlık ekleyeceğim. Perşembeden beri sol gözümde başlayan mikrobik durum bu sabah itibariyle sağ gözüme de hatta eşimede sıçramış durumda sonuç olarak iki gözüm istemsizce akmakta ve her tarafı buğulu görmekteyim. Ama vazife bilinciyle bugüne en azından bir öneri yapmadan geçmek istemedim.

Bir video izlemenizi önereceğim. Anadolu'nun Kayıp Şarkıları adlı bir albümden hatta bir belgeselden bir parça bu.
Bu belgesel projesi Nezih Ünen tarafından bizzat Anadolu gezilerek ve Anadolu müziklerine modern uygulamlarla yepyenibir hal kazandırılmış.
Web sitesinden alıntıladığım sinopsis şu şekilde. Aşağıdaki video ise harika çalışmalardan sadece bir tanesi, ben bayıldım ya siz?

Sinopsis



Antik kültürleri, imparatorlukları, mitolojileri ve yaşanmış görkemiyle dünyada eşi benzeri olmayan Anadolu'nun 10 binyılı aşan bir geçmişten kalma egzotik mekanları ve insanları arasında yaşanan bir müzikal yolculuk!..

Bu güne kadar Anadolu müzikleri hakkında yapılmış ilk uzun metraj film olmanın yanısıra, kültürlerini de en kapsamlı biçimde yansıtan Anadolu'nun Kayıp şarkıları gerçek hayatın içinde çekilmiş müzikal yapısıyla türünün ilk örneğ bir sinema filmii: Anadolu halkının kendi mekanında ve provasız kaydedilen otantik performansları, 20 benzersiz şarkı halinde yeniden düzenlenirken bazıları ise orijinal halinde bırakıldı.

Bu yolculuk, müzik ve kültürün nasıl olup da hayat, coğrafya ve çalışma ortamından türediğini gözler önüne sererken, Anadolu'nun zengin kültürleri de müzik, dans ve ritüeller temelinde keşfediliyor. Bu insanları saran ve yaşam biçimlerini etkileyen büyüleyici çevre de filmin şiirsel anlatımına katkıda bulunuyor.

Festivaller ve Vizyon
Anadolu'nun Kayıp şarkıları, Uluslararası ıstanbul Film Festivali'ndeki ilk gösteriminin ardından;

■Antalya Altın Portakal Film Festivali


■Fransa'da Montpellier Mediterranean Film Festivali


■Yunanistan'da Selanik Film Festivali


■Kosova'da Docufest


■İtalya'da Salento Film Festivali


kapsamında yer aldı. 2009 Cannes Film Festivali'nde bir konser verildi. Film, 12 Mart'ta Türkiye sinemalarında vizyona girdi. (http://www.anadolununkayipsarkilari.com/index.php)




11 yorum:

Sibelbek dedi ki...

Canım çok geçmiş olsun, çabuk atlatırsınız umarım...

Sinem Ergun dedi ki...

Sağol Sibelcim, başkalarına da bulaştırmayayım da:) Karantinadayım:)

Leylak Dalı dedi ki...

Geçmiş olsun Sinemcim, bir an önce netleşsin görmen inşallah.
Ben bunu sinemada film olarak izleme şansına eriştim. Büyük perdede ve gelişmiş ses sistemiyle izlemek çok farklıydı. Olağanüstü birşeydi. Hala aklıma geldikçe etkileniyor ve keyifle gülümsüyorum...

BAYKUŞ GÖZÜYLE... dedi ki...

Bu belgeseli sinemalarda gösterildiğinde izledim ve çok etkilendim.Büyük bir emek öenemli bir başarı...
Size de çok geçmiş olsun:)

Sinem Ergun dedi ki...

Sevgili Leylak ve Baykuş Gözüyle, ben kaçırmışım gösterimdeyken hiç haberim olmadı, daha yeni keşfettim:) nasıl etkileyiciydi kimbilir şarkılar, birkaç şarkıyı izleyince ülmizin nekadar renkli ve bildiğimizden farklı hayatların yaşandığı yer olduğunu anlıyoruz, bu tür belgeseller çok hoşuma gidiyor, iz tv de de anadoluda çekilmiş yemek programları var epey ilginç bir de Vilco'nun programı var ona bayılıyorum,

Esra Uzunoğlu dedi ki...

Çok geçmiş olsun Sinoşum:( bir an önce iyileşmeniz dileğimle... Paylaşımın çok enteresan, çok hoşuma gitti:)

dersnotlari dedi ki...

Cok gecmis olsun her ikinize de. Bilirim acisini ne zordur..
Ilik cay banyosu deneyin, ruzgara karsi durmaktan ve de klimadan korunun.

Adsız dedi ki...

Geçmiş olsun Sinem. Çay banyosu iyi gelebilir.

A-H dedi ki...

gecmis olsun. umarim antibiyotikli krem falan kullaniyorsunuz? bende ayni dertten muzdaribim su gunlerde, antibiyotiksiz gecmiyor ne yazik ki :(

Sinem Ergun dedi ki...

Esra abla çok teşekkürler, bu belgeseli seveceğine eminim zaten, ben de ilk dinlediğimde çok etkilendim, adamlarda hiç müzik eğitimi yok ama nasıl da metronom gibi ritm tutturuyorlar çok enteresan

Dersnotlari, teşekkürler, bu çay banyosu gerçekten iyi geliyor nasıl oluyor anlamadım nedir bu çaydaki iyileştirici güç:)

Sinem Ergun dedi ki...

Syrakusa sağol sana da geçmiş olsun birazdan gelicem okumaya yaşadıklarını:)

A-H, teşekkür ederim, ben hem pomad hem damla kullanıyorum, doktora gittim elinde bu mikrop olan birinin tuttuğu birşeyi ben tutup gözüme sürdüysem bulaşmış olabileceğini söyledi, şimdi başkasına da bulaştırmamak için ellerimi sürekli yıkıyorum, öpmek de yok:)